Mindenki grillezett már húst, kukoricát, vagy padlizsánt. De valahogy a gyümölcsök grillezése itthon egyáltalán nem elterjedt, pedig több olyan is van, ami szabályosan életre kel a grillen! Most mutatunk párat a legjobbak közül!
Barack
Bizony, nem csak lekvárnak kiváló ez a remek gyümölcs: a grillezett barack ínycsiklandó kiegészítője a grillhúsoknak, de megállja a helyét önmagában is, fagylalt mellé tálalva pedig egyenesen isteni!
Alma
A nyárson sült alma sokak gyerekkorának kedves emléke tábortüzek mellől. Nos, az alma grillezve is csodálatos fogás, mivel a benne található fruktóz a melegtől egészen bámulatos átváltozáson megy keresztül, az ember szinte el se hiszi, milyen ízkavalkádot eredményez.
Eper
Az eperről már korábban ódákat zengtünk, és akkor még a grillrács közelébe se került. A nektárosan édes epernek a grillezés adta íz tökéletes kiegészítője, és mivel nagyon kevesen ismerik így, a teljes vendégséget le lehet vele nyűgözni pillanatok alatt. Pláne, ha a nyársra Hollywood kedvenc tábortüzes kliséjével, a mályvacukorral együtt húzzuk fel.
Körte
A körte nagyon lédús gyümölcs, amin a grillezés során megjelenik egy barna karamell-réteg, ami elmondhatatlanul finom. Vágjuk egyforma vastagságú szeletekre, és mindkét oldalát süssük meg! Tökéletes kísérője szárnyas ételeknek, de desszertnek is remek, fagylalt mellé pedig egyenesen megunhatatlan.
Szőlő és szilva
Bár májusban ezeknek még nincs igazán szezonja, de érdemes megjegyezni, milyen remek csodát lehet ebből a kettősből kihozni egy kis furfanggal: aprítsuk fel a gyümölcsöket, majd alufóliából formázzunk kosárkákat (ha nem akart sikerülni, vegyük igénybe egy csésze aljának segítségét!). A kosárkákat szedjük meg gyümölccsel, kanalazzunk rá néhány kanál krémsajtot vagy mascarponét, szórjunk rá egy csipet sót, és öntsük nyakon egy kanál mézzel, majd irány a tűz.
Nagyjából 20 perc alatt átsülnek, nem kell piros legyen a teteje, ha már forr a méz és krémsajt keverék a tetején, akkor abbahagyhatjuk. A gyümölcseink ilyenkor már átsültek, de még kicsit ropogósak. Tehetünk mellé más, szintén felszeletelt gyümölcsöket, vagy akár mandulát is.
Banán
Bizony, a banán is remek fogás a grillen, bár ennek kicsit trükkösebb az elkészítése. Héjastul kell rátenni, és addig grillezzük, míg a héja fekete nem lesz. A sütés közben a tetején keletkező réseket óvatosan tágítsuk ki, és tegyünk bele egy kis vaj, vagy margarin-forgácsot.
Nektarin
Ez a barack-variáns is remekül grillezhető, és a sütés igazán finom ízt kölcsönöz neki, amire egy kis mézes joghurttal ráerősítve hihetetlen finom csemegét kapunk!
Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa
Egy kicsit off topik leszek, mert én az igazi nap érlelte, magyar gyümölcsöt nyersen szeretem. Grillezve is kellemes desszert, de ha beleharapok egy őszibarackba, fröccsenjen az édes leve! A vilmoskörte illatát mélyen „letüdőzöm”, málnát, epret, ribizlit hosszasan ízlelem. Az almák hersegve roppanjanak a fogaim között.