Aki még nem grillezett gyümölcsöt, nem is tudja, mi a jó!

2015. május 16. Deino

shutterstock_101552182.jpg

Mindenki grillezett már húst, kukoricát, vagy padlizsánt. De valahogy a gyümölcsök grillezése itthon egyáltalán nem elterjedt, pedig több olyan is van, ami szabályosan életre kel a grillen! Most mutatunk párat a legjobbak közül!

Barack

shutterstock_108037838.jpg

Bizony, nem csak lekvárnak kiváló ez a remek gyümölcs: a grillezett barack ínycsiklandó kiegészítője a grillhúsoknak, de megállja a helyét önmagában is, fagylalt mellé tálalva pedig egyenesen isteni!

Alma

shutterstock_167385752.jpg

A nyárson sült alma sokak gyerekkorának kedves emléke tábortüzek mellől. Nos, az alma grillezve is csodálatos fogás, mivel a benne található fruktóz a melegtől egészen bámulatos átváltozáson megy keresztül, az ember szinte el se hiszi, milyen ízkavalkádot eredményez.

Eper

shutterstock_263044010.jpg

Az eperről már korábban ódákat zengtünk, és akkor még a grillrács közelébe se került. A nektárosan édes epernek a grillezés adta íz tökéletes kiegészítője, és mivel nagyon kevesen ismerik így, a teljes vendégséget le lehet vele nyűgözni pillanatok alatt. Pláne, ha a nyársra Hollywood kedvenc tábortüzes kliséjével, a mályvacukorral együtt húzzuk fel.

Körte

shutterstock_197547851.jpg

A körte nagyon lédús gyümölcs, amin a grillezés során megjelenik egy barna karamell-réteg, ami elmondhatatlanul finom. Vágjuk egyforma vastagságú szeletekre, és mindkét oldalát süssük meg! Tökéletes kísérője szárnyas ételeknek, de desszertnek is remek, fagylalt mellé pedig egyenesen megunhatatlan.

Szőlő és szilva

shutterstock_193715855.jpg

Bár májusban ezeknek még nincs igazán szezonja, de érdemes megjegyezni, milyen remek csodát lehet ebből a kettősből kihozni egy kis furfanggal: aprítsuk fel a gyümölcsöket, majd alufóliából formázzunk kosárkákat (ha nem akart sikerülni, vegyük igénybe egy csésze aljának segítségét!). A kosárkákat szedjük meg gyümölccsel, kanalazzunk rá néhány kanál krémsajtot vagy mascarponét, szórjunk rá egy csipet sót, és öntsük nyakon egy kanál mézzel, majd irány a tűz.

Nagyjából 20 perc alatt átsülnek, nem kell piros legyen a teteje, ha már forr a méz és krémsajt keverék a tetején, akkor abbahagyhatjuk. A gyümölcseink ilyenkor már átsültek, de még kicsit ropogósak. Tehetünk mellé más, szintén felszeletelt gyümölcsöket, vagy akár mandulát is.

Banán

shutterstock_58806007.jpg

Bizony, a banán is remek fogás a grillen, bár ennek kicsit trükkösebb az elkészítése. Héjastul kell rátenni, és addig grillezzük, míg a héja fekete nem lesz. A sütés közben a tetején keletkező réseket óvatosan tágítsuk ki, és tegyünk bele egy kis vaj, vagy margarin-forgácsot.

Nektarin

shutterstock_106063487.jpg

Ez a barack-variáns is remekül grillezhető, és a sütés igazán finom ízt kölcsönöz neki, amire egy kis mézes joghurttal ráerősítve hihetetlen finom csemegét kapunk!

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Egy kicsit off topik leszek, mert én az igazi nap érlelte, magyar gyümölcsöt nyersen szeretem. Grillezve is kellemes desszert, de ha beleharapok egy őszibarackba, fröccsenjen az édes leve! A vilmoskörte illatát mélyen „letüdőzöm”, málnát, epret, ribizlit hosszasan ízlelem. Az almák hersegve roppanjanak a fogaim között.

süti beállítások módosítása