Az eper 5 legérdekesebb tulajdonsága

2015. március 23. Deino

shutterstock_261395945.jpg

A földi eper sokak fejében pusztán desszertként, édességként jelenik meg, esetleg mint a romantikus vacsorák elengedhetetlen kísérője, a pezsgő mellé. Holott ennél sokkal többről van szó: az eper rengeteg szuper jó tulajdonsággal rendelkezik, amiről bántóan keveset hallunk a hétköznapokban.

shutterstock_261407873.jpg

Az eper a fogyókúrák tökéletes kísérője

Diétázunk? Megkívántuk az epret? Egyrészt ne legyen bűntudatunk, másrészt még akkor is érdemes epret enni ilyenkor, ha nem kifejezetten erre fáj a fogunk, ugyanis az eper az egyik legkevésbé hizlaló gyümölcs: 10 dkg eperben alig 35 kalória van (persze csak ha nem öntjük nyakon cukorral, vagy csokival), ami szinte elhanyagolható - még egy közepes zsemle is ennél kb. négyszer több kalóriát jelent. Mindössze 7 gramm szénhidrát található benne, aminek döntő többsége gyümölcscukor, így erről az oldaláról nézve is igen barátságos étel.

shutterstock_261395957.jpg

Erősíti a szervezetet, lassítja az öregedést

Bizony, ez az apró piros csoda még az idő vasfogának harapását is tompítja, hála az erős antioxidáns hatásának. Viszont emellé még gazdag E-vitaminban, és a fent említett 10 dkg-os mennyiség annyi C-vitamint tartalmaz, ami fedezi az egész napi szükségletünket. Az eper igazi csodaszer: csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, valamint az agyér-elmeszesedés és a tumoros betegségekét is, emellett "tisztítja" a szervezetet és a vért.

shutterstock_261109994.jpg

Fogkefe helyett eper?

Azért teljesen nem helyettesíti a fogmosást egy eper, de bizonyos praktikák vannak fele: dörzsöljük be a fogainkat egy fél eperrel, majd egy-két perc múlva öblítsük ki a szánkat. Az eper eltünteti a lepedéket, és csökkenti a cigaretta, kávé okozta elszíneződéseket. Aki nem szeret félmunkát végezni, az akár össze is törheti az epret péppé, és egy fogkefével alaposan bedörzsölheti (ha utána még használni akarjuk, alaposan öblítsük el!).

shutterstock_261098861.jpg

Az arcukra is kenhetjük

Leégett az arcunk a strandon, vagy kipirosodott a bőrünk a szoláriumban? Az eper ilyenkor is kiváló megoldás. Friss eperből zúzva készítsünk pakolást, ez hamar megnyugtatja a bőrt. A benne található szerves gyümölcssavak kitűnő bőrápoló hatásúak, és eltávolítják az elhalt bőrsejteket - így nem csak lepirult bőrre kíváló, de hétköznapi bőrradírként is megállja a helyét.

xfcgv.jpg

Szó szerint boldoggá tesz!

Az eper természetes orvosság a rosszkedvre, melankóliára. Viszont fontos, hogy a fogyasztása során kerüljük a hozzáadott cukrot és mézet, valamint mindig frissen együk - így érvényesül legjobban a hatása. Ha önmagában már kezdünk ráunni, akkor ízesíthetünk vele salátát, vagy akár zsírszegény joghurttal is kiváló.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Az eper maga a csábítás! Engem az illatával vesz le a lábamról! Olyat választok, melynek csillogóan piros színe van, lehetőleg a csészelevelekig, melyek üdék és zöldek. A vásárlás napján el is fogyasztom, nem teszem hűtőbe, mert elveszítené az aromáját.

süti beállítások módosítása