4 érv, hogy az ünnepek után a királyok salátáját válasszuk!

2017. január 4. Deino

shutterstock_405209848_1.jpg

Legyünk őszinték: túl sokat ettünk az ünnepek alatt. Mert kicsit megszaladt a süti, mert a rokonok kínálták, mert olyan jól mutatott a mézeskalács, a csirke, a hal, a disznó, vagy éppen a lencsefőzelék volt az, amiből suttyomban majdnem egy literrel tüntettünk el, mert hát kell az új évre a szerencse. Ha szeretnénk, hogy a gyomrunk megpihenjen egy kicsit az ünnepek alatt elkerülhetetlen habzsolás után, akkor bizony a madársalátánál jobb alapanyagot keresve se találnánk - nem véletlenül hívják a saláták királyának!

shutterstock_413429902_1.jpg

Végtelenül változatos

Ha valamire, akkor a madársalátára biztosan nem lehet ráunni. Annyiféleképpen, annyi különböző recepttel tudjuk elkészíteni, hogy egy hónapig minden nap ehetnénk napi háromszor madársalátát, és még a tizede receptet sem ettük-vettük volna végig. A madársaláta régen a "szegények konyhájának", az egyszerű parasztcsaládok asztalának volt elengedhetetlen kelléke - manapság pedig kifinomult éttermek törik magukat, hogy minél jobb salátában szerepeltessék az étlapon, és az egészségtudatos, változatosságok kedvelő háztartások bevásárlólistájának állandó kelléke.

Vitamin több marékra

shutterstock_272538596.jpg

Bár télen kicsit megcsappan a vitamintartalma ennek a remek növénynek, de a nyári hónapokban szinte verhetetlen, igazi szupernövény. Nem véletlenül fogyasztják rendszeresen kismamák, sportolók, diétázók és az egészséges életmód hívei egyaránt: remek tisztító és immunerősítő hatással bír, hihetetlenül gazdag vitaminokban és fontos ásványi anyagokban - a fejes salátához képest kétszer annyi C-vitamint tartalmas, valamint A-provitamint és B6-vitamin is megtalálunk benne. Kiemelkedő a vastartalma, ami a már említett C-vitaminnal párosítva szinte teljes mértékben beépül a szervezetbe. Igen magas a víztartalma, kalóriát pedig szinte alig találunk benne - szinte tökéletes növény!

shutterstock_183753074_1.jpg

Pillanatok alatt elkészül egy jó saláta

Szinte bármivel párosíthatjuk, legyen az citrom, mogyoró, dió, kesudió, kígyóuborka, alma, paradicsom, paprika, tojás - nincs olyan alapanyag, amivel ne mutatna jól, és ne lenne isteni finom és tápláló a végeredmény. Ha van otthon citrom és olívaolaj, valamint egy csipet só, akkor már biztos, hogy valami finomat tudunk belőle varázsolni. Pláne, ha akad mellé valamilyen erősebb ízvilágú, érett sajtunk.

süti beállítások módosítása