5+1 hasznos tipp a fenntartható(bb) környezetért

2021. május 17. Kontent

pm_klimavaltozas.jpg

Gyakori természeti katasztrófák, szélsőséges időjárási jelenségek, új hőmérsékleti rekordok megdőlése, sarki gleccserek olvadása – a klímaváltozás sosem volt még ennyire aktuális téma. A május 15-én tartott Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap apropóján mutatunk néhány hasznos tippet, miként védhetjük meg magunkat és környezetünket az ártalmaktól.

1. Gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

A hulladék szelektív gyűjtésével sokat tehetünk környezetünk védelméért. A szétválogatott hulladék, így például az alumínium végtelenszer újrahasznosítható, és zöldebb alternatívának minősül a műanyagnál, mely kifejezetten környezetkárosító hatású. Az újrahasznosítással az erőforrásokat is védhetjük, és csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. A nem megfelelő hulladékgazdálkodás többek között befolyásolja az éghajlatváltozást és szennyezi a levegőt, illetve az egészségünket is károsíthatja.

2. Takarékoskodjunk az energiával!

A zöld(ebb) szemléletmód azt is jelentheti, hogy kerüljük a klimatizálást, így pedig a klímaberendezések használatát, ugyanis azok kifejezetten károsak a környezetre. Mindezt csupán már árnyékolással is ki lehetne váltani, és csökkenteni az ártalmakat. Az energiahatékonyságot illetően fontos megemlíteni a megújuló energiaforrásokat, mint például a napenergiát, a szélenergiát, vagy a geotermikus energiát, melyek kifejezetten kímélik a környezetet. Így ezek használata zöld alternatívának minősülhet, emellett pedig fenntarthatóbb és élhetőbb környezetet tesz lehetővé.

pm_2_klima.jpg

3. Fogyasszunk kevesebb vörös húst!

A hús előállításának és feldolgozásának hátterében álló ipari tevékenységek jelentős mértékben növelik az üvegházhatást, illetve gyorsabban idézik elő a szélsőséges időjárást és a globális felmelegedést, és hatalmas erdőterületeket égetnek fel az állatok legeltetésére és tartására. Fogyasszunk kevesebb vörös húst, mint például marhahúst vagy sertéshúst, és több rostban gazdag ételt, zöldségeket, gyümölcsöket. Ezáltal nemcsak az egészségünket őrizhetjük meg, hanem sokat tehetünk a környezetünk védelme érdekében is.

4. Ne pazoroljuk az élelmiszert!

A vásárlás terén is fontos a tudatosság, vagyis az, hogy csak olyan élelmiszert vegyünk meg, amelyre tényleg szükségünk van. A termékek szavatossági idejét kiemelten figyeljük, illetve a főzés, sütés során keletkező maradékokat ne dobjuk ki, hanem használjuk fel újra. Az EU-s adatokat tekintve elmondható, hogy fejenként évente átlagosan 173 kilogramm ételhulladékkal számolhatunk, mely aggodalomra adhat okot. Az ételek újrafelhasználása pedig kifejezetten környezetbarát alternatíva.

5. Használjunk tömegközlekedési eszközöket vagy bringát utazáshoz!

A környezettudatos életmód egyik eleme lehet például az, ha az utazásaink során tömegközlekedési eszközöket használunk vagy kerékpárt választunk autó helyett. Ezen alternatívákkal csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, így az ártalmakat is. A személygépkocsik az európai közúti közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának 60,7 százalékát teszik ki, tehát jelentősen szennyezik a környezetet, és ezen jelenség megfékezése pedig kiemelt fontossággal bír.

+1. Ne dohányozzunk! 

Az említett tippekkel jelentősen csökkenthetjük az ártalmakat, melyekkel a mindennapok során szembe kell néznünk. Ezen jelenségek mellett szintén globális probléma a dohányzás.

A Földön jelenleg több mint 1 milliárdan, hazánkban pedig több mint 2 millióan dohányoznak. A legtöbbet úgy tehetjük önmagunk egészsége és környezetünk védelme érdekében, ha egyáltalán nem dohányzunk, ha pedig dohányzunk, igyekszünk minél előbb leszokni.

Bár a dohányzás káros következményeivel mindenki tisztában van, azt azonban kevesen tudják, hogy a probléma forrása elsősorban nem a nikotin, hanem a füst és kátrány, amely a cigaretta égése során keletkezik. A cigarettafüstben közel 7 ezer vegyi anyag található, amelyek közül 93-ról megállapította az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros, vagy potenciálisan káros az egészségre. Mivel a füst nemcsak a dohányosokra, hanem a környezetükre is hatással van, így fontos, hogy csökkentsük az ártalmakat. A legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni, vagy ha ez már megtörtént, akkor mihamarabb leszokunk, mert már az első cigaretta mentes naptól jelentősen csökkenthetjük a betegségek kialakulásának kockázatát.

Azok a felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, már tájékozódhatnak különböző füstmentes technológiákról, melyek égés és füst nélkül működnek. Ilyen például a nikotinpárna, a nikotintartalmú folyadék elektronikus hevítésén alapuló e-cigaretta, vagy a dohányhevítéses technológia. Közös bennük, hogy égés és füst nélkül működnek, ezért alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak, mint a cigaretta, illetve a dohányzók környezetében tartózkodókat is kevesebb mérgező anyagnak tehetik ki, mint a hagyományos dohánytermékek. Tudni kell azonban, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, tartalmaznak például nikotint, ami erősen addiktív hatású, valamint egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást is, és fogyasztása többek között fejfájással is járhat. Ezen technológiák hosszú távú hatását még kutatják.

Az említett tippek segíthetnek abban, hogy megfékezzük a vészjósló környezeti változásokat, ezáltal megvédhetjük magunkat és környezetünket az ártalmaktól. Gondoljunk csak arra, hogy a hulladék szelektív gyűjtésével, az energiatakarékossággal, a kevesebb vörös hús fogyasztással, a tudatos élelmiszervásárlással és a kerékpárral való közlekedéssel mennyit tehetünk a fenntarthatóbb környezetért, így pedig a klímaváltozás megfékezéséért. A dohányzás esetében pedig a legjobb, ha tartózkodunk a dohány-és nikotintartalmú termékek fogyasztásától, vagyis ha egyáltalán nem dohányzunk.

süti beállítások módosítása