Rakott krumpli, ahogy mindig is szerettük

2015. szeptember 21. ge

shutterstock_314298224.jpg

Van a rakott krumplinak francia, vegán, paleo, zöldséges, hagymás, mindenféle fajtája, de azt az ízt, amind mind érzünk, ha csak rágondolunk, csak egyféle képpen tudjuk elérni. A hagyományos, jó minőségű összetevőkkel. (Emlékszem, egyszer valahol ettem tejföl helyett tejszínnel és kolbász helyett sonkával készültet, nagyon finom volt, de utána az asztalnál ülő gyerekek szinte egyszerre kérdezték: "Anyu, majd csinálsz máskor igazi rakott krumplit is?")

Akkor nézzük, mi kell az illatozó vacsoránkhoz.

2 kg burgonya
10 db tojás
25 dkg kolbász
5 dl tejföl
só, olaj

És akkor el lehet kezdeni sorolni, hogy mivel variálhatjuk: lehet rétegezni apróra kockázott húsos szalonnával, hagymával, a tetejére mehet sajt is, de aki aki akkor volt gyerek, amikor én, ezt az alap, sallangmentes, pénztárcabarát változatot szereti a legjobban.

shutterstock_143498158.jpg

Tehát a krumplit megfőzzük (nem szét!) és felkarikázzuk. A karika vastagsága szintén ízlés kérdése, a fél centistől a két ujjnyiig ettük már, ha a krumpli ízét szeretjük jobban, legyen vastagabb, ha nem annyira, inkább a vékonyabbal próbálkozzunk.

A 10 tojásból 8-at keményre főzünk és a miután kilantoztuk magunkat a tojásszeletelőn, tojásszeletelővel felkarikázzuk.

A kolbászt szintén felkarikázzuk és kibírjuk, hogy ne együnk meg az összeset.

shutterstock_156359381.jpg

Ezután jön a rétegezés: a kivajazott/olajozott tepsi aljára egy sor krumpli kerül, majd só és tejföl. Ezután jön a tojás, majd megint só és tejföl, végül a kolbász. Majd kezdhetjük előröl: krumpli, tojás, kolbász, amíg csak van. A sok tejföl nem árt, de jusson a tetejére is, amit a maradék két tojásunkkal elhabarva oszlassunk el. Alá vajkockák vagy kis olaj is mehet, hogy a végén jól összesüljön az egész csoda.

200 fokos sütőben pirulásig sütjük.   

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Magyarországon a burgonya húsa fehér, a héja pedig piros! Ez olyan mélyen van a tudatunkba vésődve, hogy önkéntelenül is kerüljük a sárga burgonyát, amikor vásárolunk. A különbség mindössze a héj színe, amit ráadásul legtöbbször le is hámozunk... A háziasszonynak az a lényeg, hogyan viselkedik a burgonya, sütés - főzés közben, ezért csoportosítjuk és jelöljük is. Receptünk alapján válogassunk és keressük a csomagoláson:

"A" - Salátának való, keményre fövő burgonyák, keményítő tartalmú sejtjei finomszemcsések, ezek a hagyományos kifli burgonyák.

"B" - Főzni való, kissé lisztes, közepesen finomszemcsések,

"C" - Sütni való, hasábburgonya alapanyag, ezek szétfövő burgonyák - lisztes, laza szerkezetű, nagy szemcseméretűek.

Személyes kedvencem a héjában sült krumpli, vajjal és káposztalével.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A magyaros ízek kedvelői számára a rakott krumpliból nélkülözhetetlen a kellemes fűszerezésű, finoman füstölt száraz kolbász. A SPAR Pároskolbászt egytálételek alapanyagaként és szendvicsfeltétként is ajánlom.

süti beállítások módosítása