Szuper grillhúsok a Balkánról: a csevap és a mics

2015. július 3. ge

Az apróra vágott, esetleg darát, fűszerekkel összegyúrt húst a hazai konyha is használja. Kenyérrel, tojással vagdalt, azaz fasírt készül belőle, rizzsel dúsítva pedig gombóc, vagy töltelék.Tőlünk délre, illetve délkeletre azonban tisztán a fűszeres hús az, ami nagy népszerűségnek örvend és itthon is érdemes a grillezéshez már jó előre elkészíteni valamelyik fajtájából. Nagy különbségek nincsenek, most a két legismertebbet mutatjuk be: jöjjön a román mics (mititei) és a szláv csevap (csevapcsicsi, csevapcsicsa) egy kipróbálásra erősen ajánlott receptje.

 shutterstock_137815067.jpg

Mics

Az eredetileg háromféle húsból készült kis kolbászkákat csak pusztán disznóhúsból is érdemes kipróbálni, nem fogunk csalódni. Ez a mennyiség kb. 20 db-ra lesz elég.  

1 kg sertéshús (sovány, darálva)
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál őrölt köménymag
5 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál borsikafű
1 teáskanál szódabikarbóna
2 csapott teáskanál só

A húst szépen alaposan eldolgozzuk az összes fűszerrel. Ehhez hozzá kell nyúlni, de legyünk szívbajosak, kézzel gyúrva az igazi. (Aki nem szeret nyers hússal dolgozni, drogériákban kapható egyszer használatos, vékony gumikesztyű, remekül használható ilyen célokra.) Az összeállt masszát egy napra hűtőbe tesszük, hogy minden részét átjárja a fűszerek. Ezután kézügyesség kérdése, hogy milyen módszerrel készítjük a kis kolbászkákat: ha van szélesebb szájú (2 cm) habzsákunk, érdemes használni: szép, egyenletes vastagságú hurkák nyomhatóak vele, amiket könnyen egyforma hosszúságúra vághatunk.

Erős parázson, olajozott rácson süssük át, gyakran forgatva. Fontos, hogy átsüljön de vigyázzunk, ne égessük oda. Mustár, ajvár, kenyér, saláta, bármit tálalunk hozzá, rekordsebességgel fognak elfogyni!

shutterstock_136881086.jpg

Csevap

A szintén háromféle húsból készített kolbászoknál itt is érvényes: süthetjük csak disznóhúsból is, de érdemes kipróbálni az eredeti receptet is és úgy összerakni a kilót, most ez alapján mutatjuk a teendőket.

50 dkg marhahús
25 dkg sertéshús (lapocka)
25 dkg birkahús (lapocka)
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál tengeri só
1 evőkanál bors
1 evőkanál pirospaprika
1-2 zsályalevél
8 dkg sajt, ha szeretjük (ementáli, gouda)

Az alapos összegyúrás és pihentetés itt is a teendő, mind a kettő fontos, ne kapkodjuk el. A legjobbat akkor tesszük, ha a 8-10 órás hűtőben érlelés után még van időnk sütés előtt szobahőmérsékleten tartani egy kicsit, hogy ne a teljesen hideg hús kerüljön a rácsra.

A húsból itt is gombócot, lapos pogácsát vagy kis kolbászkákat formázunk és jól megsütjük, aztán felfaljuk. Salátával, paradicsommal, paprikával, kenyérrel.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Ha gyors megoldás kell, és már nincs idő az összeállításra, akkor ajánlom a grillszezon egyik sztárját, a Regnum csevapcsicsit! Ezek többféle kiszerelésben is elérhetők, hús pulttal rendelkező üzleteinkben, közel 100 üzletünk már helyben is készíti a csevap húspogácsát, illetve csevap roládot. Vásárolják és fogyasszák bizalommal..

süti beállítások módosítása