Őszi tócsnivariációk egy gyors vacsorához

2016. november 16. ge

shutterstock_359619380.jpg

A tócsni, avagy lapcsánka, cicege, rösztike, ki hogy ismeri, egy ellenállhatatlan krumplis fogás, amit ehetünk önmagában, de köretként is remek. Sőt, nem csak burgonyából készíthető, most ezekre is mutatunk néhány változatot.

Általános szabály, hogy a tócsnit mindig forró olajban süssük és frissen tálaljuk. Mindegyik sós változatnak jól áll a fokhagyma is, de a tálalásnál kínálhatunk hozzá (fokhagymás) tejfölt és a reszelt sajtot is.

Tócsni alaprecept

1 kg sütni való burgonya
15 dkg finomliszt
1 pohár tejföl
1 tojás

A burgonyát meghámozzuk, majd egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást és a lisztet. Alaposan megsózzuk, majd a tejfölt is a masszához keverjük. Ha túl híg és nem áll össze, egy kis liszttel még segíthetünk rajta. A masszából egy evőkanállal a forró olajba kupacokat rakunk, amiket a kanál hátával kicsit ellapogatunk. Ha szép pirosra sült, megfordítjuk őket, aztán papírra szedjük hogy a felesleges olajtól megszabaduljunk. Frissen a legfinomabb, 

 

Zöldséges tócsni

1 kisebb cukkini, vagy néhány szál sárgarépa
2-3 közepes krumpli
15 dkg liszt
1 pohár tejföl
1 tojás


A fenti alaprecept szerint készítjük a masszát, de hozzáreszelünk néhány szál sárgarépát, vagy egy lereszelt és kinyomkodott cukkinit.

shutterstock_95151313.jpg

Gyümölcsös tócsni öntettel

20 dkg körte, alma
15 dkg szilva
2 tojás
6 dkg liszt
4 dkg cukor
csipetnyi só

Az öntethez:
30 dkg málna és szeder vegyesen
1 citrom leve
6 dkg porcukor

A megmosott almát és körtét nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kicsit kinyomkodjuk. A szilvát kis darabokra vágjuk és az összes gyümölcsöt elkeverjük a liszttel, a cukorral, a két tojással és egy csipet sóval.

Innen a szokásos módon járunk el: forró olajba szaggatjuk a masszát és kis lepényeket formázunk, majd óvatosan forgatva készre sütjük.

Az öntethez használhatunk  mirelit gyümölcsöt is, ebben az esetben felolvasztjuk, majd porcukorral és kis citrommal összetörjük őket. A forró, friss tócsnikhoz kínáljuk.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása