Egy izgalmas, laktató saláta: fűszeres pulykamelles, mogyorós-mangó saláta

2016. június 22. Deino

shutterstock_224497945.jpg 

Az itthon kapható mangó sajátossága, hogy többnyire még elég kemény, mikor a boltok polcaira kerül - viszont ez ennél a laktató, testes salátánál pont, hogy előny! Van benne minden, amit csak megkívánhat az ember.

 

Mire lesz szükségünk?

Fél kiló minőségi pulykamellfilé, 10 dkg csiperke gomba, egy fejes saláta, egy vörös cikória saláta, 5 dkg sózatlan, pirított mogyoró, 2 szál póréhagyma, 1 nagyobb mangó, 3 evőkanál mogyoróolaj, 3 evőkanál balzsamecet, 1 teáskanál méz, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál currypor, egy frissen facsart narancs leve.

Hogyan fogjunk hozzá?

Mossuk meg a salátákat, csepegtessük le őket alaposan, majd tisztítsuk meg a gombát és a póréhagymát is. A gombát aprítsuk félbe, a hagymát vágjuk fel apóra. Vegyük elő a mangót, hámozzuk meg, majd vágjuk le a húst a magról, és kockázzuk fel apróra. Keverjük össze a gombát, a hagymát és a mangót a mogyoróval.

shutterstock_366675080.jpg

Keverjük el a mogyoróolajat, a balzsamecetet és a mézet egyenletesre, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd öntsük rá a salátára, és forgassuk át alaposan. Tegyük be a hűtőbe, amíg elkészül a hús. A pulykamellet vágjuk vékony csíkokra, majd egy serpenyőben melegítsünk olajat, és süssük addig, amíg aranybarna nem lesz. Sóval, curryvel ízesítjük, majd öntsük mellé a narancs facsart levét, és forraljuk össze. Vegyük ki a salátát, keverjük el vele a húst, és már tálalhatjuk is!

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

 

Mangó vásárlásánál, a minél nagyobb, annál jobb elvet érvényesítsük, mert a benne lévő széles, lapos mag éppen elég kihívás egy kezdőknek. Úgy a legegyszerűbb megtisztítani, ha a hossztengelye mentén levágjuk a húst a magról, majd beirdaljuk a két fél mangót és kifilézzük a héjából. A mangó utóérő gyümölcs, ha még kemény a húsa, erős gyantaillata is van. Én a kissé puha mangót szeretem, mert az már kellőképpen lédús és zamatos is.
süti beállítások módosítása