Egy igazán egzotikus marokkói marhapörkölt

2015. október 20. Deino

shutterstock_158943986.jpg

A marhapörkölt kapcsán hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nekünk, magyaroknak nem lehet újat mutatni. Pedig ez a marokkói csoda édeskrumplival, csicseriborsóval és aszalt gyümölcsökkel olyasmi, amit mindenkinek meg kell kóstolnia!

Mire lesz szükségünk?

Fél kiló marhafelsál, 7 dl csirke alaplé, 1 vöröshagyma, 5 gerezd közepes fokhagyma, 7,5 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg mazsola, 2 közepes méretű édesburgonya, 45 dkg konzerv csicseriborsó (leöblítve), fél kiskanál őrült gyömbér, fél kiskanál fahéj, fél kiskanál őrölt szerecsendió, fél kiskanál őrölt kurkuma, némi só, bors, és olaj. A díszítéshez opcionálisan vékonyra vágott zöldhagyma zöldje, valamint vékony csíkokra vágott narancshéj. 

Hogyan fogjunk hozzá?

Első lépésben mossuk, tisztítsuk meg a húst, és vágjuk nagyjából kétszer két centis darabokra. A vöröshagymát vágjuk apróra, az édesburgonyát pedig alaposan mossuk meg, hámozzuk meg, majd szeljük vastag szeletekre. Ha már így benne vagyunk, aprítsuk fel az aszalt barackot is, valamint préseljük/zúzzuk össze a fokhagymáinkat.

shutterstock_321161654.jpg

Fogjunk egy nagyobb fazekat, majd közepes hőfokon forrósítsunk fel benne nagyjából egy evőkanál olajat. Lassanként adjuk hozzá a húskockákat, majd pirítsuk meg őket. Ha ez kész, a pirított húskockákat szedjük ki külön egy tányérra. Fogjunk egy serpenyőt, és egy kanál vízzel pároljuk benne puhára a felaprított hagymánkat. Tegyük hozzá a fokhagymát, majd adjuk hozzá egyesével a gyömbért, a fahéjt, a szerecsendiót és a kurkumát, majd végül a sót és a borsot.

Egy-két percig pároljuk, majd adjuk hozzá a felaprított sárgabarackot, a mazsolát, az édesburgonyát, az eddig félretett húst, és az egészet öntsük fel az alaplevünkkel. Tegyünk rá fedőt, és főzzük, amíg meg nem puhul a hús. Keverjük mellé a csicseriborsót, és forraljuk össze az egészet.

A végén opcionálisan díszíthetjük zöldhagymával és narancshéjjal.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Pörkölthöz a marhának más részeit is bátran használhatjuk. Az omlósabb húsok kedvelőinek a marhalábszárat ajánlom, a szárazabb húsra vágyóknak pedig a marhacomb lehet jó választás. Ahhoz, hogy a hús biztosan egyszerre főjön meg, előkészítésnél figyeljünk rá, hogy egyenlő méretű kockákra vágjuk.

süti beállítások módosítása