A futás az egyik legnépszerűbb sport hazánkban - hiszen nem kell hozzá szinte semmi, csak egy pár jó cipő és némi szabadidő. Nem árt nem elfelejteni, hogy a futás egészséges terhet ró a szervezetünkre, de a teher attól még teher: a táplálkozásunkkal fel kell készíteni a testünket. Öt jó tanács minden futónak!
A futás az életmód része
Az egyik legfontosabb dolog, hogy futni nem lehet "csak úgy, mellesleg". Futónak lenni egész napos feladat, nem lehet a nap 23 órájában csokoládén, hamburgeren és kólán élni, hogy aztán abban az egy órában amíg futunk, elégedettek legyünk az elért eredménnyel. Nem csak a futás, az edzés alatt, hanem előtte és utána is úgy kell táplálkozzunk, hogy a szervezetünk semmiben ne szenvedjen hiányt!
A víz nélkülözhetetlen
A víz az egyik legfontosabb táplálékunk, és a sportolóknak nem szabad elfelednie, hogy még azelőtt pótolni kell a futás során "elvesztett" vízmenyiséget, hogy a szervezetünk a szomjúságérzet erősödésével a tudtunkra adná, hogy fogytán a készlet. A folyamatos vízbevitel biztosítására legjobb a natúr ivóvíz, de a fokozott aktivitás, nehezebb időjárási körülmények után viszont érdemesebb az izotóniás italokat kipróbálni, amik villámgyorsan pótolják a futás során elvesztett elektrolit mennyiséget.
A szénhidrát a szervezet energiabombája
A komolyabb futásnál, komolyabb sport tevékenységeknél ajánlott, hogy az étrend 50-60%-át alkossák szénhidrátok, lehetőleg az egészséges fajtából: teljes kiőrlésű gabonafélék, szénhidrátban dús zöldségek, gyümölcsök. A megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát késlelteti az izmok elfáradását, energiát biztosít nekünk az edzéshez! Kerüljük viszont a finomított cukrot, a magas cukortartalmú ételeket, a gyári gyümölcslevek, üdítők, befőttekés lekvárok fogyasztása egyáltalán nem ajánlott. Ugyanígy tartózkodjunk a túlzott sófogyasztástól is - a sajtok, pékáruk, félkész ételek sokszor tartalmaznak nagy mennyiségű sót, még akkor is, ha ízre nem is gondolnánk elsőre!
A fehérje nem elhanyagolható
A megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel segíti a test regenerálódását. A napi bevitt kalóriamennyiség legalább 15-20 százaléka legyen fehérje! Figyeljünk oda arra is, hogy mennyi zsírt viszünk be az étellel a fehérje mellett. Kerüljük a túlságosan kövér húsokat, és igyekezzünk inkább olyan fehérje forrást választani, mint a sovány vöröshúsok, a baromfi, hal, sovány sajtok, tojások, hüvelyesek.
A változatosság gyönyörködtet!
Ne együk nap-nap után ugyanazokat az ételeket! A kiegyensúlyozott étrend része a változatosság, és mint a futásnál is, a cél itt sem a sprint, hanem a maraton: az étrendünk hosszútávon kell kiegyensúlyozott legyen, nem pedig minden egyes nap, cérnával, centivel, grammra kimért módon. Legyen változatos, rugalmas a táplálkozásunk!
Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa
A rendszeres sportolás megköveteli a tudatos táplálkozást. Esszenciális aminosavak, zsírsavak, vitaminok, makro- és mikroelemek kiegyensúlyozottan kell, a szervezet rendelkezésére álljanak.
Iváncsics Zsolt Kollégánk maratonfutó. Ő edzés előtt kiegészíti étrendjét banánnal, almával, kulacsában reszelt gyömbérből, citrom kifacsart levéből és tiszta vízből álló ital van. Reggelente egy deci savanyú káposzta levet, délután friss sörélesztőt fogyaszt.