5 jó tanács a futás melletti táplálkozáshoz

2015. április 24. Deino

7651691_20ea52c103474a397ec0c6b97363ad8f_o_1.jpg

A futás az egyik legnépszerűbb sport hazánkban - hiszen nem kell hozzá szinte semmi, csak egy pár jó cipő és némi szabadidő. Nem árt nem elfelejteni, hogy a futás egészséges terhet ró a szervezetünkre, de a teher attól még teher: a táplálkozásunkkal fel kell készíteni a testünket. Öt jó tanács minden futónak!

6020946_f96d9b54ab6afca21803ee4ba6140de2_o.jpg

A futás az életmód része

Az egyik legfontosabb dolog, hogy futni nem lehet "csak úgy, mellesleg". Futónak lenni egész napos feladat, nem lehet a nap 23 órájában csokoládén, hamburgeren és kólán élni, hogy aztán abban az egy órában amíg futunk, elégedettek legyünk az elért eredménnyel. Nem csak a futás, az edzés alatt, hanem előtte és utána is úgy kell táplálkozzunk, hogy a szervezetünk semmiben ne szenvedjen hiányt!

5549094_043cf622cce0794c0b8b1307aacccb35_o.jpg

A víz nélkülözhetetlen

A víz az egyik legfontosabb táplálékunk, és a sportolóknak nem szabad elfelednie, hogy még azelőtt pótolni kell a futás során "elvesztett" vízmenyiséget, hogy a szervezetünk a szomjúságérzet erősödésével a tudtunkra adná, hogy fogytán a készlet. A folyamatos vízbevitel biztosítására legjobb a natúr ivóvíz, de a fokozott aktivitás, nehezebb időjárási körülmények után viszont érdemesebb az izotóniás italokat kipróbálni, amik villámgyorsan pótolják a futás során elvesztett elektrolit mennyiséget.

shutterstock_150727964.jpg

A szénhidrát a szervezet energiabombája

A komolyabb futásnál, komolyabb sport tevékenységeknél ajánlott, hogy az étrend 50-60%-át alkossák szénhidrátok, lehetőleg az egészséges fajtából: teljes kiőrlésű gabonafélék, szénhidrátban dús zöldségek, gyümölcsök. A megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát késlelteti az izmok elfáradását, energiát biztosít nekünk az edzéshez! Kerüljük viszont a finomított cukrot, a magas cukortartalmú ételeket, a gyári gyümölcslevek, üdítők, befőttekés lekvárok fogyasztása egyáltalán nem ajánlott. Ugyanígy tartózkodjunk a túlzott sófogyasztástól is - a sajtok, pékáruk, félkész ételek sokszor tartalmaznak nagy mennyiségű sót, még akkor is, ha ízre nem is gondolnánk elsőre!

shutterstock_195171554.jpg

A fehérje nem elhanyagolható

A megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel segíti a test regenerálódását. A napi bevitt kalóriamennyiség legalább 15-20 százaléka legyen fehérje! Figyeljünk oda arra is, hogy mennyi zsírt viszünk be az étellel a fehérje mellett. Kerüljük a túlságosan kövér húsokat, és igyekezzünk inkább olyan fehérje forrást választani, mint a sovány vöröshúsok, a baromfi, hal, sovány sajtok, tojások, hüvelyesek.

A változatosság gyönyörködtet!

Ne együk nap-nap után ugyanazokat az ételeket! A kiegyensúlyozott étrend része a változatosság, és mint a futásnál is, a cél itt sem a sprint, hanem a maraton: az étrendünk hosszútávon kell kiegyensúlyozott legyen, nem pedig minden egyes nap, cérnával, centivel, grammra kimért módon. Legyen változatos, rugalmas a táplálkozásunk!

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A rendszeres sportolás megköveteli a tudatos táplálkozást. Esszenciális aminosavak, zsírsavak, vitaminok, makro- és mikroelemek kiegyensúlyozottan kell, a szervezet rendelkezésére álljanak.

Iváncsics Zsolt Kollégánk maratonfutó. Ő edzés előtt kiegészíti étrendjét banánnal, almával, kulacsában reszelt gyömbérből, citrom kifacsart levéből és tiszta vízből álló ital van. Reggelente egy deci savanyú káposzta levet, délután friss sörélesztőt fogyaszt.

süti beállítások módosítása