Amikor 4 superfood randizik a tányéron

2018. október 3. Kontent

A “Roston sült lazac rózsaborsmártással quinoaágyon spenóttal és spárgával” nevű fogásban minden összetevő külön is nagyon egészséges és tápláló, együtt pedig finom és rengeteg energiát biztosító ételt adnak. Vegyük sorra: a spenót gazdag vitaminokban, antioxidánsokban, folsavban és vasban, az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk.

lazac_quinoa_yo.jpg

A lazac – mint a tengeri halak általában – kitűnő omega-3 zsírsav forrás. (Az omega-3 zsírsavak pozitív hatással vannak az agyi működésre és a hangulatunkra, ezenkívül csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A quinoa lúgosító hatású, nem tartalmaz glutént, és ha összehasonlítjuk más gabonafélékkel, kevesebb szénhidrátot, ugyanakkor több rostot és fehérjét tartalmaz. Egy tipp: főzés előtt mossuk meg többször váltott, bő vízben, hogy a magok felszínén található, kesernyés réteg lekerüljön.)

A spárgát többek között B1, B2, B6 és C vitamintartalma, ásványi anyagtartalma miatt érdemes gyakran fogyasztani, szezonban mindenképp.

Roston sült lazac rózsaborsmártással quinoaágyon spenóttal és spárgával

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

● 2 db lazacfilé
● 1 köteg zöldspárga
● 1 nagy marék bébispenót
● 6 dkg quinoa
● 1 púpozott tk. rózsabors
● 1 dl száraz fehérbor
● 1 dl tejszín
● 2 ek. SPAR Natur*pur Bio extra szűz olívaolaj
● só, bors
● a tálaláshoz citrom

 

Elkészítés

1. A lazacszeleteket lepikkelyezzük, megmossuk és szárazra töröljük, majd mindkét oldalukat sóval, borssal megszórjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. Grillserpenyőben – fémnyelűt válasszunk, amelyet betehetünk a sütőbe is – felmelegítünk
1 evőkanál olajat, és rátesszük a lazacfilét a bőrös oldalával lefelé. Kb. 5 percig sütjük így a szeletek vastagságától függően, majd óvatosan átfordítjuk. 3-4 perc sütés után betesszük
a sütőbe további 5 percre.

3. A spenótot szűrőkanálba tesszük, és hideg víz alatt leöblítjük. A spárga fás végét levágjuk, majd előveszünk egy másik serpenyőt. Beleöntjük a maradék olajat, rátesszük a spárgát. Megsózzuk, majd mellédobjuk a spenótleveleket is, és azokat is megsózzuk. Párszor átforgatjuk a spenótot, hogy összeessen, majd a spárgát is átkeverjük. Ha elkészült, tálalásig melegen tartjuk.

4. Egy kisebb fazékban vizet forralunk. A quinoát hideg víz alatt szűrőbe téve alaposan átmossuk, majd a forrásban lévő vízbe tesszük és megsózzuk. Fedő alatt a csomagoláson jelzett ideig készre főzzük, majd a kész quinoát szűrőbe tesszük, és hagyjuk lecsepegni.

5. Amikor a lazac elkészült, kivesszük a sütőből, tányérra tesszük, és lefedve melegen tartjuk. Óvatosan, hogy ne égessük meg a kezünket, a serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre,
és beleöntjük a bort. Nagy lángon elforraljuk az alkoholtartalmát, majd hozzáadjuk
az előzőleg mozsárban durvára tört rózsaborsot. Felöntjük a tejszínnel, pár perc alatt
összeforraljuk, majd ízlés szerint sóval ízesítjük.

6. A lazacot leöntjük a mártással, a zöldségekkel, a quinoával és citromkarikákkal tálaljuk.

Jó tudni: A gluténmentes quinoa ún. álgabona: rendszertanilag nem gabonaféle, azonban
tápanyag-összetétele és felhasználási módjai miatt mégis annak tekintjük.

A recept a SPAR Életmód Étrend című könyvében is megtalálható. Bakonyi Panni jógaoktató, fitnesz instruktor és Bene Marci StrongFit-edző ajánlják a futóversenyekre való felkészüléshez.

süti beállítások módosítása