Sült sertéscomb, hagymalekvárral

2016. november 2. Deino

shutterstock_43869610.jpg

A disznóhúst sokféleképp fel lehet dobni, de ettől a lekváros-megoldástól garantáltam mindenkinek tátva marad a szája! Lássunk is hozzá az elkészítéshez.

shutterstock_353160548.jpg

Mire lesz szükségünk?

1-1,2 kg minőségi sertéscomb, 3 evőkanál hagymalekvár, 3 szál rozmaring, 3-4 kisebb vöröshagyma, 4 db alma, 6 gerezd fokhagyma és egy kevés tengeri só, valamint a mártáshoz külön 1 evőkanál vaj, 1,5 dkg finomliszt, 3-4 evőkanál hagymalekvár.

Hogyan fogjunk hozzá?

A combot sütés előtt mindkét oldalán alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb méretű serpenyőben forrósítsunk fel némi olívaolajat, majd magas lángos mindenhol körbepirítjuk szépen a húst, és utána hagyjuk hűlni kicsit. Ha a hús már langyon és nem okoz gondot kézzel dolgozni vele, fektessük a tetejére a rozmaring ágakat, majd valamilyen spárgával kössük át a húst, rozmaringostól. A spárgát érdemes előtte kicsit beáztatni vízbe. A megkötözött hús tetejét lekenjük lekvárral, majd köré tesszük a félbevágott hagymákat (megpucolva) és az almákat (szintén), és a megpucolt fokhagyma gerezdeket. Takarjuk le az egészet alufóliával, és süssük egy órán át egy 180 fokra előmelegített sütőben. Ezután óvatosan szedjük le róla a fóliát, és süssük még egy fél órán át, amíg megpirul.

Ha kész vagyunk, hagyjuk kicsit kihűlni a tepsit, majd szedjük ki az almát és a zöldségeket egy lábasba, öntsük rá a visszamaradt szaftot (ha nagyon kevés lett, felölthető valamilyen alaplével), majd közepes lángon melegítsük fel alaposan, és hagyjuk forrni egy kis ideig. Egy másik edénybe szűrjük át az egészet, majd adjunk hozzá még 3-4 evőkanál lekvárt, keverjük el alaposan, és forraljuk kicsit össze. Addig keverjük el a vajat (lehetőleg legyen puha) a liszttel, és mikor a mártásunk forrni kezd, adjuk hozzá a keveréket, majd habverővel keverjük el alaposan, hogy szépen besűrűsödjön.

süti beállítások módosítása