A szőlő isteni finomság mind nyersen, magában, mind sütemények, saláták részeként - az egészségre gyakorolt jó hatásairól már korábban megemlékeztünk. Most lássuk, milyen egyszerűen lehet belőle szörpöt készíteni! Isteni finom végeredmény, minimális fáradozással!
Mire lesz szükségünk?
Triviálisan hangzik, de leginkább szőlőre és cukorra. Arányait tekintve: minden egy liter kipréselt szőlőléhez szükséges 50 dkg cukor. Szükség lesz még szörpkészítésre alkalmas, tiszta, elmosott üvegekre. A mennyiség csak tőlünk függ.
Hogyan lássunk hozzá?
A szőlőfürtöket alaposan mossuk meg, majd szemezzük le, és a végén a szemeket egy nagyobb edénybe préseljük le. Az így kapott levet (a szőlő héját benne hagyva!) egy éjszakán át hagyjuk hűlni hűtőben. Másnap átnyomkodjuk, és a tiszta levet egy apró lyukú szűrővel leszűrjük. Egy nagyobb edényben nagyjából a cukrot hozzáadva nagyjából 20-25 perc alatt nagy lángon sziruppá főzzük.
Az elmosott üvegeket 5 perce tegyük be a mikróba, hogy csírátlanítsuk őket. Vigyázat, közben alaposan fel fognak forrósodni, konyhai sütőkesztyű használata mindenképp javasolt. Egyesével beletöltjük a frissen elkészült szőlőlét az üvegekbe, erősen rácsavarjuk a tetejüket, majd pár percig fejjel lefelé állítjuk őket. A megtöltött üvegeket egy dobozba tesszük, és a közéjük bélelünk újságpapírt vagy egy száraz törülközőt, majd a végén a tetejét is letakarjuk, és így hagyjuk lassan kihűlni.