Meg lehet-e teljesen szüntetni az ökológiai lábnyomot?

2020. október 15. Kontent

shutterstock_402170668.jpg

Egészen egyedi kezdeményezésnek lehettek részesei azok, akik a tavaly ősszel rendezett karbonsemleges rendezvényen jártak. A szervezők 516 őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálták a rendezvény által keletkezett ökolábnyomot, és ez a rendezvény teljes költségvetésének mindössze 1,5 százalékába került.

Habár Közép-Kelet- Európa területeire kevésbé jellemző az ökolábnyom-eltüntetés fogalma, a világ más területein már sikeresen alkalmazzák a karbonsemlegesítés módszerét. Pedig egyre inkább szükség lenne világszerte ilyen megmozdulásokra.

De mi az az ökológiai lábnyom?

Az ökológiai lábnyom az az érték, amely meghatározza, hogy adott technológiai fejlettség mellett mekkora mennyiségű földre és vízre van szüksége az emberi társadalomnak ahhoz, hogy az általuk megtermelt hulladékot képesek legyenek feldolgozni. Ez az érték egyénekre, csoportokra, országokra, térségekre, de akár vállalkozásokra nézve is kiszámítható.

Hogyan lehet semlegesíteni?

A legáltalánosabb módszerek az ökológia lábnyomunk csökkentésére, ha például nyaralás során repülő helyett vonattal megyünk, ha száműzzük az életünkből a műanyag palackokat, a nylon zacskókat, ha autó és tömegközlekedés helyett többször közlekedünk biciklivel vagy gyalog. Egy konkrét és nagyobb hazai példát nézve: Magyarországon már több intézmény is foglalkozik karbonsemlegesítéssel, legtöbb esetben a felhasznált energiát faültetéssel pótolják. Ezeket általában nemzeti parkokkal együttműködve valósítják meg, de a fiatalabb korcsoport bevonásával kapott egy érzékenyítő aspektust is a kezdeményezés.

Hogyan lehet csökkenteni az ökológiai lábnyomot?

Gondoljunk csak bele, hogy egy 1400 fős nemzetközi rendezvénynek mekkora ökolábnyoma lehet. Az előadások hónapokig készülnek, a szereplők utaztatása rengeteg energiát emészt fel, nem is beszélve a résztvevők utaztatásáról, étkeztetéséről, áram fogyasztásáról.

shutterstock_481869205.jpg

Jó módja lehet az ilyen rendezvények karbonsemlegesítésének (vagy más szóval: ártalomcsökkentésének), ha teljes mértékben online szervezik meg az egészet. Ugyan a technika adott volt már korábban is, de valahogy mégsem terjedtek el az online konferenciák és más nagyobb online rendezvények, hiszen az emberek szeretnek jelen lenni és személyesen találkozni. Volt példa arra, hogy koncerteket, sporteseményeket az interneten keresztül is lehetett élőben követni, de minden ilyen tömegrendezvény nélkülözhetetlen eleme volt mindeddig az élő, fizikai jelenlét. Idén a járványhelyzet miatt azonban a legtöbb rendezvény és konferencia rákényszerült arra, hogy a megszokottól eltérő módon, a fizikai kontaktust mellőzve online tartsa meg az előadásokat, a termékek bemutatását, pódiumbeszélgetéseket, díjátadást, de színházi előadásokat, koncerteket vagy óvodai foglalkozásokat is. Lehet, hogy ezzel ugyan megnőtt az adatforgalom használata, ami szintén hatással van a környezetre, de közel sem annyira ártalmas, mint repülővel, autóval, busszal elutazni a helyszínre, az előadótermet kivilágítani, felfűteni vagy lehűteni, a vendégeket elszállásoltatni, ételekről, italokról gondoskodni, amelyek mind-mind terhelhetik a környezetet.

Az ételek elkészítésekor, például a grillezéskor keletkezett füsttel ugyanúgy juthatnak a szervezetünkbe egészségre ártalmas anyagok, mint az utazáshoz használt belső égésű motorral működő járművek által termelt kipufogófüsttel, vagy akár az előadások szünetében keletkező cigarettafüsttel.

 

Ha tájékozódunk és kevésbé ártalmas módot találunk az étkezésre, utazásra vagy a dohányzásra, máris csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. A hibrid- vagy elektromos autók, vagy a tömegközlekedés használatával csökkenthető a füst mennyisége, és ezáltal a károsanyagkibocsátás, mint ahogy a dohányzás során a füstmentes technológiák használatával is elkerülhető az égés során felszabaduló füst belélegzése.

A tudomány jelenlegi állás szerint ugyanis az égés és az égés során keletkező füst tehető elsősorban felelőssé a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. A cigaretta égése során keletkező füstben több ezer káros vegyület van, és az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) ezek közül 93-ról megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A füstmentes technológiák a cigarettánál kevésbé káros alternatívát nyújthatnak azon felnőtt dohányosoknak, akik minden figyelmeztetés ellenére sem teszik le a cigarettát, mivel égés és füst nélkül működnek. Ide soroljuk az e-cigarettát, a nikotinsóval működő technológiát vagy a dohány-hevítéses technológiát. Természetesen a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem dohányozna senki, így lehet az ártalmakat a legjobban elkerülni és csökkenteni az ökológiai lábnyomot. Ha valaki már rászokott, akkor törekedni kell a mihamarabbi leszokásra, hiszen a dohányzás elhagyásával csökken a betegségek kialakulásának kockázata. Az ökológiai lábnyom ezen kívül csökkenthető úgy is, ha egy esemény szerevezésnél figyelembe vesszük az alábbi pár hasznos tippet:

- A vendégek elektronikus regisztrálása nyomtatott meghívók helyett

- Tömegközlekedéssel könnyen elérhető helyszín választása

- Szigorú szabályok betartása a hulladék és ételmaradékok kezelésére

- Egyszer használatos műanyagok használatának elkerülése

- Növényi eredetű ételek felszolgálása

- Optimális hőmérséklet biztosítása (túl hűtés/túl fűtés elkerülése)

- Egynapos vagy többéjszakás rendezvények szervezése (törölköző, ágynemű ne egyszer legyen használva)

- Prospektusok, szórólapok, előadások kinyomtatott anyagának mellőzése 

Bár ezekkel sem garantálható a karbonsemleges esemény, de legalább tettünk néhány apró, ugyanakkor fontos lépést, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. A bevezetőben láthattuk, hogy ez sok esetben nem is jár extra nagy kiadásokkal. Fontos mindig szem előtt tartani, hogy mi magunk is tehetünk a mindennapokban az ártalomcsökkentés érdekében, védve magunkat és a környezetünket, legyen szó dohányfüstről, vagy bármi egyébről. A dohányzás esetén a legjobb, amit tehetünk az ökológiai lábnyomunk csökkentése és az egészségünk érdekében, ha egyáltalán nem szokunk rá a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásra.

süti beállítások módosítása