Őszi ízek: szőlős sajtsaláta

2016. augusztus 30. Deino

shutterstock_97448240.jpg

Ha ősz, akkor szőlő - és persze kevés dologgal párosul olyan jól a szőlő, mint a sajttal! Most ezt fogjuk kihasználni egy ízletes, friss, finom saláta elkészítéséhez!

shutterstock_209873116.jpg

Mire lesz szükségünk?

Egy nagyobb fürt, nagyszemű fehérszőlő, és egy közepes fürt, apró szemű vörös szőlő, 20 dkg márványsajt, 20 dkg (sósabb féle) feta sajt, 3 közepes retek, egy dl majonéz, egy dl tejszín, egy kávéskanál mustár, és egy kevés akácméz.

Hogyan fogjunk hozzá?

A szőlőket mossuk meg alaposan, majd szemezzük le, és egy tésztaszűrőben, vagy más erre alkalmas edényben csepegtessük le minél szárazabbra. A retket megmossuk, megpucoljuk, és felaprítjuk vékony szeletekre. A márvány és a feta sajtot kb. egy centi nagyságú kockákra aprítsuk fel.

Tegyünk be a szőlőt, a sajtot és a retket egy nagyobb tálba, majd alaposan keverjük át az egészet, és hagyjuk állni fél órát a hűtőben. Egy külön tálban keverjük el a majonézt, a tejszínt, egy csipet sót, és ízlés szerinti mennyiségben adjunk hozzá mézet. Keverjük addig, amíg teljesen sima, homogén elegyet nem kapunk. A hűtőből kivett salátát öntsük le a mártással, és már tálalható is.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A kánikulák elmúltával, görögdinnye helyett legszívesebben szőlőt nassolok. Kedvelem a nagy, laza fürtöket, kemény, húsos bogyókat, illatos kevés magvú fajtákat. A sárga szemű, muskotályos ízűek a legjobbak! Kóstolják meg a Pölöskei muskotályt! Hedonistáknak friss kaláccsal ajánlom.

A sötét fajták közül, nekem nagyon ízlik, egy szinte fekete csemegeszőlő, a Néró. Van aki esküszik a „saszlára” (Chasselas – fehér vagy piros) de nekem az a véleményem, hogy ez inkább egy borszőlő és mint ilyen mustként, vagy murciként élvezhetőbb. A friss mustot lefagyasztva, még a karácsonyi asztal különlegessége is lehet!

süti beállítások módosítása