Jön az ősz, jön a szőlő: készítsünk belőle salátát!

2016. augusztus 26. ge

 

shutterstock_95516218.jpg

A gyümölcsök és a sajtok együtt igazi ínyenc falatok, érdemes a különböző típusokkal kísérletezni. Az ősz kedvence lehet ez a sajtos szőlő saláta, de kipróbálhatjuk körtével, esetleg almával is.

Hozzávalók

2 kis fej endívia 
1 kis római saláta
egy marék rukkola
15 deka kecskesajt
5 csík bacon
10 dkg dió
15 dkg szőlő

Dióöntet:

1 dl olívaolaj
fél dl borecet
2 kanál dióolaj
1 kanál mustár
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál cukor (méz, xilit)
só, feketebors

Elkészítés

 

Az salátaönteteket a legegyszerűbben befőttesüvegben lehet elkészíteni. Most is így kezdjük, ez jól záródó üvegbe öntjük a hozzávalókat, aztán jól összezárjuk és kész.

A salátához a baconszeleteket ropogósra sütjük, majd jól leitatjuk. A salátákat levelekre szedjük, alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük. Egy nagy tálban közvetlenül fogyasztás előtt meglocsoljuk őket az öntettel, összekeverjük, rámorzsoljuk a kecskesajtot, meghintjük a baconnal és a félbevágott szőlőszemekkel és kész is vagyunk.

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A kánikulák elmúltával, görögdinnye helyett legszívesebben szőlőt nassolok. Kedvelem a nagy, laza fürtöket, kemény, húsos bogyókat, illatos kevés magvú fajtákat. A sárga szemű, muskotályos ízűek a legjobbak! Kóstolják meg a Pölöskei muskotályt! Hedonistáknak friss kaláccsal ajánlom.

A sötét fajták közül, nekem nagyon ízlik, egy szinte fekete csemegeszőlő, a Néró. Van aki esküszik a „saszlára” (Chasselas – fehér vagy piros) de nekem az a véleményem, hogy ez inkább egy borszőlő és mint ilyen mustként, vagy murciként élvezhetőbb. A friss mustot lefagyasztva, még a karácsonyi asztal különlegessége is lehet!

süti beállítások módosítása