Ropogós bacon és lágytojás: bajnok reggeli hétköznapra is

2016. március 21. ge

shutterstock_373965982.jpg

Húsvét táján megnő a tojásfogyasztásunk, aki nem sűrűn reggelizik ilyesmit, talán ilyenkor az is jobban megkívánja ezeket a fogásokat. Érdemes, mert friss, jó minőségű tojásból nem bonyolult finom és tápláló reggeliket készíteni, de érdemes sok zöldséggel köríteni a fogásokat. Most egy klasszikusnak tűnő lágytojás receptet mutatunk, kis csavarral és egy nagy trükkel:

Parmezános spenót lágytojással

2 tojás
15 dkg bébispenót
vaj
1 gerezd fokhagyma
1 kanál mascarpone
só, bors
reszelt parmezán
néhány vékony szelet húsos szalonna

A friss, megmosott bébispenótot kis vajon, néhány gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma társaságában megpároljuk. A spenót hamar összeesik, nem kell sokáig a tűzön tartani, elég ha éppen hogy megsötétedik. Ha nem bébi, hanem már nagy, vastagleveles spenótunk van, azt érdemes előtte leforrázva kicsit megpuhítani. Ha a spenót kész, hozzáadjuk a kanál krémsajtot, sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük és az egészet egy nagy pohárba, vagy tálkába kanalazzuk, majd reszelünk rá egy kis parmezánt is.

A szalonnákat egy egyszerű trükkel ropogósra sütjük: kistányérra teszünk egy lefordított mikróbiztos tálkát (pl. kerámia müzlis tálat), erre fektetjük a szalonna csíkokat, ráhelyezünk egy papírtörlőt, majd a mikróban 3 perc alatt ropogósra sütjük. Ebben a videóban meg is nézheti, hogyan:

Közben a tojásból ízlés szerinti lágytojást készítünk. A 3 perc az ajánlott és ideális főzési idő, de aki nem szereti nyersen, az bátran 4-5 percig is főzheti, így darabosabb tojást kap.

Végül a két tojást a spenótra ütjük és a ropogós szalonnával, friss magos kenyérrel kínáljuk.

süti beállítások módosítása