Hogyan főzzünk tökéletes főtt tojást?

2016. március 2. Deino

shutterstock_245119171.jpg

A húsvéti sonka mellől nem maradhat el a tökéletes főtt tojás sem! Most megmutatjuk, hogy a legegyszerűbb elkészíteni tökéletesre ezt az egyszerű fogást, és mutatunk egy zseniális pucolási módszert is, hogy ne kelljen sokat szenvedni vele!

shutterstock_139418165.jpg

Mire lesz szükségünk?

Tojás, só ízlés szerint, és víz

Hogyan fogjunk hozzá?

A tojásokat tegyük egy edénybe, és legalább annyi vizet engedjünk rájuk, hogy teljesen ellepje őket. Minél több vizet engedünk rájuk, annál kevésbé lesz intenzív a tojások íze, így igyekezzünk a kelleténél nem nagyobb edényt használni.

Ha a víz elkezdett forrni, állítsunk be egy konyhai ébresztőt tíz percre, vagy csak figyeljük az órát. Az a lényeg, hogy a forrás kezdetétől számítva pont tíz percig főzzük a tojásokat. Ha ennél hamarabb vesszük le őket, akkor lágyak lesznek, ha később akkor túl kemények, vagy bezöldül a sárgájuk.

shutterstock_185168714.jpg

Ha megfőttek, tegyük őket hideg vízbe hogy lehűljenek, és tálalásig hagyjuk benne őket, így a héjuk is könnyebben lejön majd. Az elkészült tojásokat úgy a legkönnyebb megszabadítani a héjuktól, ha egy kemény falú pohárban némi vízzel együtt határozottan megrázzuk, felrázzuk őket. A pohárba annyi vizet kell csak engedni, hogy éppen hogy de ne lepje el a tojást, a kezünket a tetejére szorítva rázzuk - nem baj, hogy a víz közben lassan kifröcsköl, szivárog. A végén a tojás héja szinte egyben le kell jöjjön róla.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Sima víz helyett használhatjuk a húsvéti sonkánk főzővízét, ettől a tojások egészen felejthetetlen, pikáns ízt kapnak! Feltétlen próbáljuk ki, ha van rá lehetőségünk.

süti beállítások módosítása