A húsvéti sonka mellől nem maradhat el a tökéletes főtt tojás sem! Most megmutatjuk, hogy a legegyszerűbb elkészíteni tökéletesre ezt az egyszerű fogást, és mutatunk egy zseniális pucolási módszert is, hogy ne kelljen sokat szenvedni vele!
Mire lesz szükségünk?
Tojás, só ízlés szerint, és víz
Hogyan fogjunk hozzá?
A tojásokat tegyük egy edénybe, és legalább annyi vizet engedjünk rájuk, hogy teljesen ellepje őket. Minél több vizet engedünk rájuk, annál kevésbé lesz intenzív a tojások íze, így igyekezzünk a kelleténél nem nagyobb edényt használni.
Ha a víz elkezdett forrni, állítsunk be egy konyhai ébresztőt tíz percre, vagy csak figyeljük az órát. Az a lényeg, hogy a forrás kezdetétől számítva pont tíz percig főzzük a tojásokat. Ha ennél hamarabb vesszük le őket, akkor lágyak lesznek, ha később akkor túl kemények, vagy bezöldül a sárgájuk.
Ha megfőttek, tegyük őket hideg vízbe hogy lehűljenek, és tálalásig hagyjuk benne őket, így a héjuk is könnyebben lejön majd. Az elkészült tojásokat úgy a legkönnyebb megszabadítani a héjuktól, ha egy kemény falú pohárban némi vízzel együtt határozottan megrázzuk, felrázzuk őket. A pohárba annyi vizet kell csak engedni, hogy éppen hogy de ne lepje el a tojást, a kezünket a tetejére szorítva rázzuk - nem baj, hogy a víz közben lassan kifröcsköl, szivárog. A végén a tojás héja szinte egyben le kell jöjjön róla.
Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa
Sima víz helyett használhatjuk a húsvéti sonkánk főzővízét, ettől a tojások egészen felejthetetlen, pikáns ízt kapnak! Feltétlen próbáljuk ki, ha van rá lehetőségünk.