Így dobjuk föl a frissen facsart narancslevet

2016. január 20. ge

shutterstock_294916541.jpg

A tartósítás, csomagolás, de akár a pohárban hűtés során is annyit veszít a narancslé a vitamin tartalmából, hogy szinte meg sem éri így fogyasztani. Pont ezért vitaminozzák utólag a dobozos narancsleveket, úgyhogy ha csak tehetjük, inkább vásároljunk be narancsból és készítsünk otthon magunknak belőle egy igazi vitaminbombát. Ha viszont már unjuk az ízét, esetleg kipróbálnánk valami mást is, vagy nem a vitamin tartalmon van a hangsúly, csak innánk valami finom narancsosat, arra is van egy-két jó tippünk.

Csípős narancslé gyömbérrel

A gyömbérrel plusz löketet adhatunk az italunknak, a C-vitamin tartalom mellé egy remek immunrendszer erősítő hatású, csípős fűszernövény kerül.

A kifacsart narancsléhez több módon is adhatunk gyömbért. Ha nem zavarnak a darabkák, vagy nincs gyümölcscentrifugánk, akkor reszeljük, de ha csak a levére vágyunk, inkább maradjunk a préselésnél. A gyömbér viszont nagyon csípős, óvatosan adagoljuk az italunkhoz.Végül édesítésnek egy kanál méz és nagyot tettünk az egészségünk érdekében.

Alattomos narancslikőr

2 dl narancslé
3 liter vodka
4 narancs héja
15 dkg cukor

Ez a vodka alapú ital ajándéknak is kiváló, de édességeket is ízesíthetünk vele. Viszont több hétig készül, ezzel mindenképp számoljunk!

A megmosott narancsokat vékonyan meghámozzuk és a héjdarabokat a sötét falú üvegbe töltött vodkába dugdossuk. 1 hétig érleljük, közben néha felrázzuk. Ha letelt a 7 nap, szirupot készítünk: 2-3 dl frissen facsart narancslevet elkezdünk felfőzni 15-20 dkg cukorral. Ha elkészült, hűtsük ki és keverjük össze a vodkánkkal. Ezután töltsük üvegekbe és 2-3 hétre ismét tegyük félre érlelni. Néha rázzuk föl.

shutterstock_184889537.jpg

Papayás narancs frissítő

5 dl narancslé
5 dkg papaya
2 kanál méz

A papayát meghámozzuk, a magokat kivágjuk és a húsát apró kockákra vágjuk. Belerakjuk egy turmixgépbe és a narancslével és a mézzel simára turmixoljuk. 

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcs szakértőjének tanácsa

A citrusfélék felületét úgy védik meg a penészgombáktól, hogy a szüretelés után különböző gombaölő-szereket tartalmazó viasszal kezelik: ezek az anyagok ez orto-fenil-fenol (E231), nátrium-orto-fenil-fenolát (E232), tiabendazol (E233), imazalil. Erről a tényről a SPAR minden esetben tájékoztatja tájékoztatja a vásárlóit. Javasoljuk, hogy akik nem akarják a fenti szerekkel terhelni a szervezetüket, fogyasszanak bio gyümölcsöt.

süti beállítások módosítása