Öt dolog, ami miatt érdemes narancsot enni

2015. február 20. Deino

shutterstock_197130230.jpg

Tél vége van, ilyenkor egy kicsit mindenki érzi magán a vitaminhiányt, a tavaszi fáradtság jeleit: többet betegeskedünk, valahogy folyton le akar ragadni a szemünk, egyszerűen már délelőtt elfogy belőlünk a lendület, akármennyit alszunk, fáradtan kóválygunk egész nap. Ennek egyik oka lehet az, hogy a szervezetünk egyszerűen felélte a téli tartalékait, és nem jutunk elég vitaminhoz. És mivel télen a hazai gyümölcsök vitamintartalma drámaian lecsökken a tárolásnak köszönhetően, ilyenkor érdemesebb keresni valami vitamindús alternatívát. A citrusfélék, főleg a narancs még ilyenkor is dúskál a vitaminokban - nem beszélve a többi remek összetevőjéről!

shutterstock_167615144_3.jpg

Kifogyhatatlan vitamin forrás

Azt mindenki tudja, hogy a narancsban sok a C-vitamin, ami nagyban hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Emellett nagyon gazdag A-vitaminban, ami jótékony hatással van a légzőszervek nyálkahártyájára, a bőrre, és a látásra is. A fokozott B-vitamin tartalma pedig elősegíti a zsír- és a szénhidrátemésztést, tehát fogyasztó hatással jár.

Teli van anti-oxidánssal

Ez párosítva a benne megtalálható limonén nevű szerves vegyülettel hasznos a rákos betegségek megelőzésében, főleg a mell- és tüdőrák esetében.

Hiába finom, nem hizlal

Bár a narancs nagyon finom, ennek ellenére nincs dugig kalóriával. Persze ez csak akkor igaz, ha nem öntjük nyakon mindenféle csokoládéval, meg cukorral.

shutterstock_185079461.jpg

Kitisztítja az ereket

A narancsban található bioflavonoidok kiváló értisztítók, serkentik a szív egészséges működését, megszabadítják a szervezetet a vírusoktól és baktériumoktól - kifejezetten hatékonyak például a herpesz és az influenza esetében.

Segíti az emésztést, méregtelenít

Ez a déli gyümölcs kiváló rostforrás, ami segíti az emberi emésztést, fokozza a méregtelenítést, és a benne levő ásványi anyagok ennek köszönhetően nagyon gyorsan felszívódnak a szervezetben.

süti beállítások módosítása