Gyerekbarát karácsony: illatos parmezános húsgolyók

2015. december 22. ge

shutterstock_304724516.jpg

Vonjuk be a karácsonyi készülődésbe a gyerekeket is, egyrészt hálásak lesznek érte, hogy nekik is jut feladat, másrészt sosem lehet elég korán megtanulni, hogy mennyi munka van egy ünnepi vacsorában. A nagy óvodások már könnyedén összegyúrnak bármit, gombócot formázni is pofonegyszerű, így ezek a apró kis fasírtgolyók minimális segítséggel is elkészíthetőek. Hogy karácsonyi fogás legyen a végeredmény, köretnek kínáljunk sült almát és édesburgonya-pürét. És így, hogy baconbe tekerjük, nem kell olajban kisütnünk őket.

Sütőben sült illatos fasírtgolyók

50 dkg darált sertéshús
1-2 szikkadt zsemle
2 dl tej
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só, bors,
mustár
petrezselyem
parmezán
vékonyra szeletelt húsos szalonna

A zsemlét apró darabokra tépkedve tejbe áztatjuk. Kis olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, majd egy nagy tálba a darált hússal összekeverjük. Hozzá nyomunk néhány gerezd fokhagymát, beleütünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk, majd hozzá tesszük a kinyomkodott zsömlét is. Most jön az igazi ízesítés: egy teáskanálnyi jó minőségű mustár és egy marék parmezán is kerül a masszához, na meg egy csokor friss, apróra vágott petrezselyem is. A masszát jó alaposan összegyúrjuk.

shutterstock_205340755.jpg

Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A szalonnát is előkészítjük: a csíkokat hosszába és keresztbe is félbetépjük-vágjuk, hogy a vékonyabb kis darabokkal minden irányból könnyen betekerhessük majd a gombócainkat. A masszából apró, dió nagyságú golyókat kerekítünk, egy-egy csík szalonnával körbevesszük őket és a sütőpapírra ültetjük. Kb. 30-40 perc alatt sülnek át, közben csodálatos illatot árasztanak magukból.

Köretnek sült alma és édesburgonya-püré dukál, de savanyúsággal, káposztával is csodálatos.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A fasírt gyorsan elkészíthető, népszerű étel, aminek titka az alapanyagokban rejlik. Hagyományosan sertéshúsból készül, például darált lapockából vagy combból. Vásárláskor megbízható forrásból származó tálcás, előrecsomagolt vagy a hentes pultnál, helyben darált terméket válasszunk. A legjobb frissen, vásárlás után felhasználni a darált húst, de mélyhűtőben pár hónapig is tárolható.

süti beállítások módosítása