Legyen ez az omlós marhasült a karácsonyi vacsora sztárja!

2015. december 16. ge

shutterstock_172678097.jpg

Az előrelátó háziasszonyok és a főzni szerető férfiak már biztosan elkezdik összeszedni az ünnepi menüt, hiszen még be is kell szerezni minden hozzávalót. Érdemes ilyenkor átgondolni, hogy hány vendéget hívünk, melyik nap jönnek gyerekek is és mikor várható, hogy az ebédről, előző napról megmaradt maradékot is szívesen esszük majd. A hagyományos halak és töltött káposzták mellett egy tartalmas, izgalmas ízű marhasültet is érdemes készíteni.

Karácsonyi marhasült vörösborral és aszalt szilvával

 

1 kg marhalábszár
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
1 evőkanál sűrített paradicsom
15 dkg aszalt szilva
1 csilipaprika
1 darab fahéj
3 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors
3 dl száraz vörösbor
só, bors, narancslekvár, liszt, víz

shutterstock_246879511.jpg

A csonttal együtt szeletelt lábszárat besózzuk, megborsozzuk és lisztbe forgatjuk. A szeleteket egy olyan tűzálló tálban, amit később a sütőbe is betehetünk, felforrósított olajos vajon megpirítjuk és félretesszük. A tálban maradt szaftból készítjük el a mártást, amiben a szeletek sülni fognak. Ehhez először megfonnyasztjuk benne a hagymákat, aztán hozzátesszük az összes fűszert, az átmosott aszalt szilvát, a feldarabolt csípős paprikát és a sűrített paradicsomot. Hozzáöntjük a vörösbort és a narancslekvárt és utánasózzuk. Az elkészült mártásba fektetjük a hússzeleteket és letakarva 160-180 fokon 2 órán át sütjük. Közben a szaftot vízzel/borral pótoljuk néha, nehogy lekapjon.

Köretnek valami semleges ízű, könnyű fogást válasszunk: főtt krumplit, puliszkát, esetleg knédlit.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A karácsonyi marhasültet akár egészben is elkészíthetjük. Ilyenkor érdemes pár napig hűtőszekrényben, érlelni, ahol érintkezik az áramló, hideg levegővel. Ha félünk, hogy szétesik a hús, akkor egy spárgával átköthetjük, ami egyben tartja. A szafttal sütés közben néha megöntözzük a tetejét és ha elkészült, akkor levágjuk a madzagot.

süti beállítások módosítása