Három érv a bárányhús mellett

2015. október 15. Deino

shutterstock_236921731.jpg

A magyarok körében a juhtenyésztés mintegy ezeréves múltra visszatekintő foglalkozás - így nem is csoda, ha őseink sok juhhúst fogyasztottak, és a bárányból, birkából készült ételek igen előkelő helyet foglaltak el a konyhában. Az angol, az olasz, a török és a francia konyhában is szívesen sütnek, főznek bárányból.

shutterstock_219108874.jpg

Napjainkban sokan fintorognak, ha szóba kerül a bárányhús, sőt, sokan egész életükben meg sem kóstolják. Nem is sejtik, mekkorát hibáznak ezzel! "Mert faggyús, és birka szaga van" - hallatszik a jól ismert előítélet. Pedig ez az elkészítés során könnyedén kiküszöbölhető, sőt, egyes hentesek már eleve faggyútlanítva árulják a húst. Hazánkban nagyon kevesen fogyasztanak juhhúst, nem is tudják, hogy a különböző húsokból sokféle remek étel készíthető.

shutterstock_92341993.jpg

A juhhúsnak számos remek egészségügyi hatása van - koleszterinmentes, természetes környezetben előállított hús, gyorsítja a lép és a vese működését és segíti a fogyókúrát. A bárányból készült ételek kifejezetten könnyű ételnek számítanak, mivel e hús zsírtartalma kiemelkedően alacsony, könnyen emészthető, és sok vitamint tartalmaz. Diétás étrendbe és a gyerekek étrendjébe egyaránt beilleszthető.

A bárány, vagy juh elkészítése során nyugodtan használjunk sok fűszert, pácokat. A zöldfűszerek remekül illenek a bárányhoz tárkony, petrezselyem, kakukkfű, kapor, rozmaring és társai), épp úgy, mint a szegfűszeg, a curry, vagy a fahéj, valamint a fokhagyma és a vöröshagyma. 

A birka minden része hasznosítható, ami sütésre nem alkalmas, mint a nyak, vagy a csontok és az apróhúsok, abból kiváló, ízletes levest lehet készíteni.

 

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Az egyik ismert bárányhúsból készíthető étel a sült bárány, amit a jó fűszerezéssel tehetünk izgalmassá. Legintenzívebb fűszerei a kömény, bazsalikom, rozmaring, de a citromfű, majoránna, vagy a menták is kedveltek még..

süti beállítások módosítása