Valljuk be: a könnyű nyári fogások után, a hideg beköszöntével utat engedünk a nehezebb fogások iránti vágyainknak. A sört leváltja a bor, jönnek a szüreti fesztiválok, szívesen főzünk is valamit a szezonális alapanyagokból. Egy remek példa arra, mi készíthető szőlővel, borral, marhából.
Vörösborban párolt marha
Hozzávalók:
1 kg felsál
2 fej vöröshagyma
só, bors, olaj
3 dl vörösbor és 3 dl víz keveréke, vagy must
A mártáshoz:
5 dkg vaj
1 kiskanál mustár
1-2 gerezd fokhagyma
só
15 dkg szőlő
5 dkg mazsola
keményítő
A friss, szép darab húsunkat sóval és borssal bedörzsöljük, majd olajon minden oldalát körbe-körbe szép ropogósra lepirítjuk. A lángot kicsire vesszük, mellédobjuk a félbevágott vöröshagymát és felöntjük a vizes borral. Fedő alatt kb. másfél óra alatt puhára pároljuk.
Miután elkészült, a húst és a hagymákat vegyük ki a serpenyőből és a visszamaradt léhez adjuk hozzá a vajat, a mustárt, a zúzott fokhagymát és kevés sót. Jól keverjük el és ha túl hígnak ítéljük, egy pici étkezési keményítővel sűrítsük be. A végén szórjuk bele a megmosott szőlőszemeket és a mazsolát, forraljuk fel és a felszeletelt hússal tálaljuk. Semleges ízű köret illik hozzá: főtt burgonya, párolt rizs, de knédlivel is csodálatos.
Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa
A hús az egyik fontos táplálékunk, fehérjék és vas mellett értékes vitaminokat tartalmaz. A marhahús nem csak gazdag az esszenciális tápanyagokban, de ezek nagy koncentrációban találhatóak meg benne. Érdekesség, hogy általában minél vörösebb a hús annál több vasat tartalmaz. A vásárlásnál is a színére érdemes figyelni: friss vágásból származó marha-és sertéshús élénk, állatfajtól függően világosabb vagy sötétebb piros, tapintása rugalmas.