Egy igazán őszi fogás: vörösborban párolt felsál bormártással

2015. szeptember 28. ge

Valljuk be: a könnyű nyári fogások után, a hideg beköszöntével utat engedünk a nehezebb fogások iránti vágyainknak. A sört leváltja a bor, jönnek a szüreti fesztiválok, szívesen főzünk is valamit a szezonális alapanyagokból. Egy remek példa arra, mi készíthető szőlővel, borral, marhából.

shutterstock_271829699.jpg

Vörösborban párolt marha

 

Hozzávalók:

1 kg felsál
2 fej vöröshagyma
só, bors, olaj
3 dl vörösbor és 3 dl víz keveréke, vagy must

A mártáshoz:

5 dkg vaj
1 kiskanál mustár
1-2 gerezd fokhagyma

15 dkg szőlő
5 dkg mazsola
keményítő

shutterstock_179180090.jpg

A friss, szép darab húsunkat sóval és borssal bedörzsöljük, majd olajon minden oldalát körbe-körbe szép ropogósra lepirítjuk. A lángot kicsire vesszük, mellédobjuk a félbevágott vöröshagymát és felöntjük a vizes borral. Fedő alatt kb. másfél óra alatt puhára pároljuk.

Miután elkészült, a húst és a hagymákat vegyük ki a serpenyőből és a visszamaradt léhez adjuk hozzá a vajat, a mustárt, a zúzott fokhagymát és kevés sót. Jól keverjük el és ha túl hígnak ítéljük, egy pici étkezési keményítővel sűrítsük be. A végén szórjuk bele a megmosott szőlőszemeket és a mazsolát, forraljuk fel és a felszeletelt hússal tálaljuk. Semleges ízű köret illik hozzá: főtt burgonya, párolt rizs, de knédlivel is csodálatos.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A hús az egyik fontos táplálékunk, fehérjék és vas mellett értékes vitaminokat tartalmaz. A marhahús nem csak gazdag az esszenciális tápanyagokban, de ezek nagy koncentrációban találhatóak meg benne. Érdekesség, hogy általában minél vörösebb a hús annál több vasat tartalmaz. A vásárlásnál is a színére érdemes figyelni: friss vágásból származó marha-és sertéshús élénk, állatfajtól függően világosabb vagy sötétebb piros, tapintása rugalmas.

süti beállítások módosítása