Az igazi szupergyümölcs: az alma

2015. szeptember 11. ge

shutterstock_217864276.jpg

Az őszi szezonban a legjobbak az őszi gyümölcsök, főleg az alma. Az almában az a legjobb, hogy nem elég, hogy különlegesen egészséges, de még finom is. Így nem nehéz egészségesen étkezni, mert ugye mindenki ismeri a "napi egy alma az orvost távolt tartja mondást", amiben bőven van igazság. De hogy miért is olyan jó az alma és kinek miért érdemes fogyasztani? Összefoglaljuk.

Nem elég, hogy remek C-vitamin forrás, de B-vitamint, cukrot és számos ásványi anyagot is tartalmaz: magnézium, vas, kálium, különféle foszfátok és savak teszik még egészségesebbé.

Az almasav jótékonyan hat az emésztésre, a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Méregtelenítő, tisztító hatású, vízhajtó, tehát tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést is. Rendszeres fogyasztásával nagyon jót teszünk magunknak: csökkentjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét is, de az asztmánkat is enyhítheti.

shutterstock_117519346.jpg

A fejünkben is teszi a dolgát: azonkívül, hogy az agyműködésre is jó hatással van, az alma jó a fejfájásra is és még a fáradtságunkon is segít. Elengedhetetlen része minden diétának, fogyókúrának, mert kalóriában szegény, rostban viszont annál gazdagabb.

A fogyókúrák, diéták sokféle módon ajánlják az almát: nassolás helyett kiváló megoldás az almaropogtatás, desszert helyett sülve, fahéjjal illatosa szénhidrátpótló, sőt: egy-két napos almakúrával nagy lendületet adhatunk a súlycsökkenésnek.

Mondanunk sem kell, akkor a legjobb, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk. És ne gondoljuk azt, hogy csak a piros, hibátlan, csillogó alma a jó: a kevésbé látványos, akár már a tél végére ráncos, kilóra vehető almák épp oly egészségesebbek, mint a külön papírba csomagolt, kifényesített társaik. 

shutterstock_113506360.jpg

Az alma nem csak édes ízvilágú ételekkel és italokkal hasznosítható, de húsokhoz, salátákhoz is remek, ezeket oldalt a alma címkékre kattintva mind-mind elolvashatja.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Egy közmondás szerint: „Naponta egy alma, az orvost távol tartja”. A modern tárolási módszereknek köszönhetően, már megszoktuk, hogy egész évben rendelkezésünkre áll a legtöbb almafajta. 

Reszelve süteménybe bármelyik fajtát, pépesítve kisgyerekeknek (Idaredet), centrifugálva gyümölcslének (Jonathant), bármikor, bármennyit fogyaszthatunk.

A vásárlók egyre inkább a pirosas héjú, kemény húsú, leves, illatos és édeskés fajtákat kedvelik.

Ha beleharapok egy almába, akkor roppanjon, a fogaim között sercenjen a leve!

Szeptemberben a gála almát, októberben a jonagoredet, novemberben a Goldent, decemberben a Pink Ladyt kívánom, de akkor a mandarin már nagy kísértést jelent.

süti beállítások módosítása