Egy igazán különleges, fokhagymás-szegfűszeges-narancsos pác

2015. június 12. Deino

shutterstock_286201760.jpg

A pácolás a grillezés elengedhetetlen része - pont úgy nem szabad elkapkodni, mint a hús kiválasztását. Legutóbb három villámgyors pácot mutattunk be, most egy picivel macerásabb, de annál különlegesebb darabot fogunk ismertetni.

shutterstock_285656591.jpg

Mire lesz szükségünk a páchoz?

5 darab szegfűszegre, egy közepes narancsra, 1 közepes fej fokhagymára, 8 evőkanál (nem csípős, ízlés szerint elhagyható) ketchupra, 8 evőkanál napraforgó olajra, 6 db babérlevélre, 1 dl balzsamecetre, egy kis őrült fűszerköményre, rozmaringra, kakukkfűre, fűszerpaprikára, sóra, és borsra.

Hogyan fogjunk hozzá?

Itt jön a bevezetőben már említett "picivel macerásabb" rész. Szükségünk lesz ugyanis egy mozsárra, amivel összetörjük a fenti felsorolásból a fűszereket. Ha ezzel megvagyunk, fogjunk a narancsot, meghámozzuk, és belefacsarjuk a levét. Hozzáöntjük a balzsamecetet, az olajat, és a ketchupot is.

Alaposan keverjük el, hagyjuk állni egy kicsit, hogy összeérjenek az ízei, majd dörzsöljük be vele a kiválasztott húsokat, és hagyjuk pácolódni a hűtőben. grillezés előtt a húst tepsibe lefóliázva tegyük be a sütőbe alacsony hőfokra egy fél/háromnegyed órára, majd mehet az előkészített grillrácsra, ahol pirosra pirítjuk! Sütés közben óvatosan, nem a láng felett kenegessük olajjal, hogy ki ne száradjon.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A grillezésnél nagyon fontos a jó  minőségű parázs megléte. A  profi grillezők úgy rendezik el a grillrács alatt a parazsat, hogy egyik oldalon izzó parázzsal, míg a másik oldalon már csak szép egyenletes hő leadásáig hevítjük.


Így a rács egyik felét használhatjuk a nagy perzselés, és intenzívebb ízvilág létrehozásához, a másik oldalon, pedig könnyebben tudjuk szabályozni, hogy milyen mértékig szeretnénk átsütni a húst, anélkül, hogy kiszáradna, vagy esetleg túlzottan megégne.

süti beállítások módosítása