Három 3 perces grillpác, amivel biztosan nem vallunk kudarcot

2015. május 27. Deino

 

A grillezés kritikus pontja a pác: érdemes eltölteni vele egy órát, vagy meg lehet ezt úszni kevesebből is? Most mutatunk három pácot, amivel pillanatok alatt elkészülhetünk, és isteni finomak: különösen ideális lustáknak, vagy feledékenyeknek, mivel tényleg minimális előkészülettel maximális ízhatást érhetünk el

Fokhagymás grillpác csirkéhez

shutterstock_154382999.jpg

Egy klasszikus fokhagymás páccal nem lehet hibázni, pláne, hogyha megfűszerezzük az egészet egy kis paprikával!

Mire lesz szükségünk?

2 közepes fej fokhagyma, 2 nagyobb evőkanál tej, 1 kiskanál csípős őrölt paprika, 1 csésze (extra szűz) olívaolaj, egy kis só

Hogyan fogjunk hozzá?

Az olívaolajba keverjük el az őrölt paprikát, a sót, utána adjuk hozzá a két evőkanál tejet, és a megpucolt, átpasszírozott fokhagymánkat.  Alaposan keverjük össze, majd forgassuk bele a csirkeszeleteket, és már mehetnek is a sütőre. Időnként forgassuk meg a csirkét, és locsoljuk meg a mártással (ilyenkor vegyük le a locsolás idejére a grillről!).

Zöldfűszeres-oregánós pác

shutterstock_6680098.jpg

Egy igazán finom, igazán karakteres pác, ami minden húst feldob!

Mire lesz szükségünk?

3 deci olaj, 5 közepes evőkanál kefir, egy-egy evőkanál kakukkfű, oregánó és bazsalikom, 1 teáskanálnyi pálinka (törköly), és egy kevés  őrölt feketebors

Hogyan fogjunk hozzá?

A fűszereket szárított állapotban használjuk, dörzsöljük szét őket, hogy felszabaduljanak a bennük lakozó illóolajok, majd keverjük el az olajjal és a kefirrel. Ha alaposan elkevertük, mehet bele a hús, majd hagyjuk két órát állni, és már sütésre kész is!

 

Chilis-mézes keleti pác

shutterstock_256050205.jpg

Egy igazán egzotikus darab, amit itthon kevesen ismernek, ezért garantált siker a vendégek előtt.

Mire lesz szükségünk?

3 evőkanál olaj, 2 evőkanál akácméz, 2 evőkanál szójaszósz, 1 kávéskanál chili, nagyon kevés só

Hogyan fogjunk hozzá?

Keverjük el alaposan az olajat, a mézet, és a szójaszószt, majd adagoljuk hozzá a chilit is. Különösen ügyeljünk arra, hogy a chilipor egyenletesen legyen elkeverve, ne legyenek a pácban kis "göbök". Csak nagyon kevés sót adjunk hozzá, különben a pác kiszárítja a húst sütés előtt, inkább közvetlenül a sütés előtt sózzuk meg még egyszer a húst! Két órát pácoljuk, majd mehet a grillrácsra, vagy akár sütőbe is!

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A pác a hús puhítását szolgálja, emellett persze egy jó alap ízvilágot biztosíthat. A pácokat két részre kell osztani. Száraz és nedves pácot különböztetünk meg, melyekhez külön-külön és húsfajtáktól függően is más-más az ideális ízesítés és a pácolási idő is, ami 1 órától, akár több napig is terjedhet.

A száraz pác legfőbb alapanyaga a só és egyéb fűszerek, mellyel bedörzsöljük a húst. A száraz pácoka hosszan, alacsony hőmérsékleten sült húsokhoz javasoltak, így az ízek egyre jobban járják át a hús egészét..

süti beállítások módosítása