Amikor a paradicsom és a paprika főszerepet vállal

2015. június 4. ge

shutterstock_61779895.jpg

A nyári uzsonnák, hideg vacsorák, szendvicsek legjobb kísérői a frissen felszeletelt paprika és a cikkekre vágott paradicsom. A ropogós, lédús, zamatos zöldségek csodálatosan kiegészítik a szendvicseinket, ráadásul a gyerekek is szívesen megeszik ezeket a vitamindús kísérőket, de főszereplőként is remekül hasznosíthatóak, mutatunk is rá három pofonegyszerű példát. Ezek a receptek kis változtatásokkal diétázóknak is kiválóak, egészségesek és nem mellesleg csodálatosan finomak is.

Körözöttel töltött zöldpaprika

125 g juhtúró (ha nem szeretjük az erős ízét, csak tehéntúróval is finom)
125 g krémtehéntúró
125 g puha vaj
1 fej vöröshagyma
snidling
mustár
pirospaprika
őrölt köménymag

bors
1 gerezd fokhagyma
4 nagy zöldpaprika

A túrókat és a vajat egy tálban jó alaposan összekeverjük a fűszerekkel: só (óvatosan, ha juhtúrót is használtunk), bors, késhegynyi köménymag, pirospaprika. A hagymát nagyon apróra vágjuk, esetleg reszeljük, a snidlinget ollóval picire felvágjuk, a fokhagymát áttörjük és a mustárral együtt a fűszeres-vajas túróhoz keverjük.

A kész körözöttet a kicsumázott, kierezett vastag, kemény húsú paprikákba töltjük, majd fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük őket. Fontos, hogy a paprikák jó alaposan, szorosan legyenek megtöltve, így tudjuk majd a pihentetés után szépen kb. egy  centis karikákra vágni őket. A karikákat bagettre, kenyérre, szendvicsbe is tehetjük.

shutterstock_156793841.jpg

Sajtkrémes paprika 

10 dkg reszelt sajt (trappista, gouda, cheddar)
5 dkg sajtkrém (pl. mascarpone)
10 dkg vaj
egy szelet piros húsú paprika
őrölt szerecsendió

bors

Rém egyszerű a sajtkrém elkészítése: a hozzávalókat jó alaposan elkeverjük, az apró kockákra vágott paprikát hozzákeverjük és ízlés szerint fűszerezzük. A kicsumázott, kierezett vastag  paprikákba szorosan beletöltjük és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. Felkarikázva, kenyérre fektetve nagyon finom uzsonna.

shutterstock_220973656.jpg

Kuszkusszal töltött paradicsom 

4 darab paradicsom
150 g kuszkusz
1 citrom
1 csokor petrezselyem
néhány mentalevél
olívaolaj

A kuszkusz forró vízzel leöntjük és letakarjuk 15-2 percre. Ha megpuhult és az összes vizet felszívta, hozzákeverjük az apróra vágott fűszereket, az olívaolajat és a citromlevet. A feszes héjú, kicsit keményebb, friss paradicsomok belsejét kivájjuk és a kuszkuszos keverékkel megöltjük. Hűtőben pihentetés után egy salátával kísérve remek diétás vacsora!

shutterstock_173997938.jpg

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A paradicsomról már írtam, hogy a bugaci fürtös az igazi és természetesen, a paprikák között is van kedvencem. A tölteni való paprikák között legjobb a homokháti! Feszes, fényes, csont fehér héja alatt kemény húsa ízletes, csumáját az első íznél, pattintva törik le, illatát a legnagyobb melegben sem veszíti el. Mérete is kiemelkedő, megtermett, "emberes". Bizton számíthatunk rá, nem fogunk csalódni!

süti beállítások módosítása