A piknikbarát ételek 10 alaptípusa

2015. május 20. Deino

shutterstock_135986756.jpg

Májusban teljes gőzzel tombol a piknikezés: süt a nap, de még nincsen elviselhetetlen hőség, ilyenkor érdemes pokrócot és piknikkosarat ragadva megejteni egy alapos kis kirándulást a természetbe. Igen ám, de mi kerüljön ilyenkor a kosárba? Mivel nem fogunk felsülni a fűben ücsörögve?

shutterstock_185031503.jpg

A piknikezés legfontosabb alapszabálya, hogy mindennek bírnia kell hűtő nélkül is a "gyűrődést". Ezért olyan ételeket kell választani, amiknek nem okoz problémát az ilyesmi, és jól elállnak akár picit melegebb környezetben is. 

Szendvicsek

shutterstock_257288737.jpg

A szendvicsekkel, sőt, 3 különösen túrabarát darabbal már foglalkoztunk korábban. Nagyon fontos, hogy olyan szendvicset, olyan alapanyagokat válaszunk, amik kibírják a piknikelést, és nem romlanak meg útközben.

Fasírt, húsgombóc

A fasírtok és húsgombócok nagy előnye, hogy evőeszköz nélkül is jól fogyaszthatóak, könnyen tárolhatóak, és minimális óvással is nagyon jól bírják a piknikezést. Ráadásul egy jó fasírtot mindenki szeret!

Kenyérre kenhető krémek

Mindegy, hogy sós, vagy édes, ezekkel sem lehet felsülni. Egy kenőkést leszámítva már csak kenyeret kell mellé vinni - és ha tényleg csak egy kenőkést viszünk magunkkal, akkor vagy szeletelt kenyeret válasszunk, vagy legyünk előrelátóak, és még otthon szeleteljük fel az elemózsiát.

Egyszemélyes péksütemények

Kifli, házi briós, házi zsemle: aki harapott már bele egy kívül ropogós, belül puha házi zsemlébe a tavaszi napsütésben, a fűben üldögélve, annak nem is nagyon kell magyarázni, ez miért csodálatos dolog.

Saláták

shutterstock_181951760.jpg

Legyen az zöldség vagy gyümölcs, egy könnyű saláta remek választás a piknik mellé. Figyeljünk rá oda, hogy lehetőleg egy kevésbé "leves" receptet válasszunk, ami megkönnyíti a csomagolást és a szállítást, valamint hogy a zöldsaláták öntetét inkább egy külön üvegben vigyük magunkkal, és csak a helyszínen keverjük hozzá a az ételhez, így az nem szottyad agyon mire odaérünk.

Mártogatós zöldségek

Répa, zeller, bármi jöhet, amit csak szeretünk: készíthetünk nekik mártogatós krémeket, amivel minden pikniket eszméletlenül fel lehet dobni.

Pogácsák, pizzáscsigák, pizzagolyók

Mind a három nagyszerű választás, és az örök aranyszabály itt is érvényes: minél frissebb, annál jobb.

Muffinok, édes csigák

shutterstock_116196235.jpg

Egy adag csokis muffinnal vagy kakaós, lekváros csigával nagyon könnyen el lehet nyerni egy egész sereg gyerek szívét - de még akár felnőttekét is könnyedén!

Kekszek

Hogy sós vagy édes, az itt igazából mindegy, egy a lényeg, hogy bírja a meleget: a csokis kekszeket érdemes inkább más alkalmakra tartogatni, mert könnyen pórul járhatunk velük, ha esetleg a szép időben ránk olvadnak. 

Tepsis, nem krémes sütemények

Sajnos a krémes sütemények nem bírják annyira a pikniket, de még így is ezer és egy fajta másik közül lehet válogatni. A szabály itt is ugyanaz, mint a kekszeknél: olyat válasszunk, ami biztosan kibírja az utat. Fontos szempont még, hogy jól szeletelhető legyen, és ne essen darabokra idő előtt.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Ha tavaszi szendvics, akkor hónapos retek és csemegehagyma! Különlegességre vágyóknak ajánlom a francia retket és a lila csemegehagymát. A mi piknikes kosarunkból a szendvicsek mellől nem hiányozhatnak a gyümölcsök. Ilyenkor még jellemzően importból származnak, nekünk a magnélküli szőlő a kedvencünk. Mindig gyalog megyünk piknikezni, ezért bátran becsúsztatok egy kis móri ezerjót is a kosár sarkába.

süti beállítások módosítása