3 igazán remek szendvics kirándulásokhoz

2015. április 9. Deino

shutterstock_89141293.jpg

Itt a tavasz, közeleg a nyár - hamarosan nyakunkon a túrázások, kirándulások szezonja. Azt pedig még a kezdő túrázók is tudják, hogy üres gyomorral sehová nem lehet elindulni. Most mutatunk három remek receptet, ami minden kiránduláson megállja a helyét.

Tormás-tarjás szendvics

shutterstock_230918881.jpg

Mire lesz szükségünk?

2 nagy fej hagyma, 4 evőkanál olívaolaj, egy deciliter tejszín, madársaláta, 10 deka vízitormalevél, 4 evőkanál reszelt torma, só, bors, néhány evőkanál citromlé, négyszer tíz deka füstölt főtt tarja, és 8 db friss, teljes kiőrlésű zsemle.

Hogyan fogjunk hozzá?

Első lépésben vékonyra szeleteljük a hagymát, majd az olívaolajon aranybarnára pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A tejszínt, a citromlevet, és a reszelt tormát alaposan elkeverjük, és szintén sózzuk, borsozzuk. A húsok alá menjen a tormalevél, a  tetejére pedig tegyük rá a tormakrémet, a pirított hagymát, madársalátát. Csomagoljuk be alaposan!

Zsázsás túrós szendvics

shutterstock_62751646.jpg

Mire lesz szükségünk?

25 deka túró (félzsíros), 8 evőkanál tej (zsírszegény), 8 szelet teljes kiőrlésű kenyér, négy-öt evőkanál zsázsa, ízlés szerinti mennyiségben só, bors.

Hogyan fogjunk hozzá?

Ennek a szendvicsnek az elkészítése nem nagy ördöngösség, és tényleg percek alatt megvan. A túró miatt ideális kiránduló étel! Fogjuk a túrót, és összekeverjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk. Két szelet kenyeret megkenünk vele, az egyiket meghintjük nagyjából egy evőkanál zsázsával, majd a krémes felükkel összeborítjuk a két kenyeret. A recept négy szendvicsre elég, ha többet szeretnénk csinálni, akkor ennek fényében változtassuk a hozzávalókat.

Hamis Rachel-szendvics, túrázáshoz igazítva

shutterstock_57467950.jpg

A képen a hagyományos Rachel-szendvics, ami a világhírű Rueben "női" változata

Mire lesz szükségünk?

8 szelet vékonyabb rozskenyér, egy közepes adag magyaros karaj, vagy esetleg Prágai sonka, 8 szelet ementáli sajt, 10 dkg savanyú káposzta, néhány kanál ezersziget öntet, és némi vaj.

Hogyan álljunk neki? 

A káposztánkból igyekezzünk első lépésben kicsöpögtetni a java nedvességet, ezt megtehetjük kézzel, vagy akár egy tésztaszűrővel is.Vékonyan megvajazzuk a kenyérszeleteket, majd az egyikre helyezzük rá a húst, a káposztát, locsoljunk rá némi öntetet (ne túl sokat, nehogy szétázzon a kenyér!), tegyük a tetejére a sajtszeleteket, majd végül a másik kenyeret.

Egy hagyományos Rachel szendvicsbe akár 15-20 deka húst is beletesznek (az eredeti recept szerint csak és kizárólag vékonyra szeletelt főtt marhát tartalmaz, ami nem lehet sonka) , ami bár fenségesen hangzik, de még egy közepes túrához sem ajánlott ilyen mennyiségű húst fogyasztani, így némiképp megvariáltuk a receptet. Ha valaki otthon, négy fal között is kipróbálná, akkor azt tanácsoljuk, hogy az összerakás után forró sütőben néhány percig pirítsa, amíg a sajt megolvad, és a sütőből kivéve egyből tálalja - ugyanis úgy a legfinomabb, mikor a sajt még meleg. 

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Nem mindegy, hogy miből készül a túrázáshoz a szendvics! A főtt sonkák illetve felvágottak esetében oda kell figyelni arra, hogy ezeket erősen ajánlott hűtőtáskában kell tárolni. Ha hűtőtáska nélkül indulunk kirándulásra, akkor javasolt a csomagolt szendvicseket. 3-4 órán belül elfogyasztani, különben a melegben megszaporodó mikroorganizmusok miatt könnyen lehet, hogy gyomorrontással térünk haza a túrából. Erre mindig figyeljünk oda!

süti beállítások módosítása