Tavaszi méregtelenítő kúra, helyesen

2015. április 23. Deino

shutterstock_256638091.jpg

A tavasz a megújulás ideje, és ilyenkor sokan választanak mindenféle divatos tavaszi tisztítókúrát, vagy vetik alá magukat mindenféle léböjt, és egyéb kúráknak. Azonban az ilyen tisztítókúráknak sok buktatója van, sőt, némelyik nem hogy nem tisztítja meg a szervezetünket a mérgektől, hanem pont hogy megbetegszünk tőle.

shutterstock_109561025.jpg

Ha enni kell, hát enni kell

Figyeljünk oda, hogy mit fogyasztunk a tavaszi tisztítókúránk során. Sok méregtelenítőnek kikiáltott módszer, például a léböjtkúra rejt magában veszélyeket. Ha mindenképpen egy szigorú léböjtkúra mellett tesszük le a voksunkat, akkor azt csakis orvosi felügyelet, orvossal való konzultáció mellett tegyük. A napi 400-600 kalória körüli léböjtkúrák ugyanis nagyon megterhelhetik a szervezetünket, és ha nem jut a szervezetünk kellő mennyiségű folyadékhoz és ásványi anyaghoz, valamint nem mozgunk mellette eleget, akkor abból komoly lebetegedés is lehet.

 

Szálljunk ki időben 

A tisztítókúrák másik nagy problémája, hogy ha valaki túl sokáig alkalmazza. Az ilyen kúrák során az egyoldalú táplálkozás ugyanis kimerítheti a szervezetet, és az alapvető tápanyagok megvonására a testünk épp ellenkezőleg reagál, mint ami a méregtelenítés szándéka lenne. Míg az erős, egészséges, fiatal szervezetre sokkal kisebb terhet ró egy hirtelen étrendváltozás, addig az idősek, gyerekek, beteg emberek számára már talán ez pont sok. Különösen a kismamák, szív- és cukorbetegek, vagy más krónikus betegségben szenvedők számára lehet különösen veszélyes egy-egy extrém méregtelenítő kúra.

shutterstock_261592889.jpg

Milyen a jó méregtelenítő kúra?

Semmiképp ne tartson sokáig, 3-4 nap már bőven elegendő kell legyen. Fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt, juttassunk minél több növényi rostot a szervezetünkbe. Erre különösen alkalmas a spárga, a különféle saláták, valamint a teljes kiőrlésű lisztek is tökéletesek a feladata. Semmiképp ne hagyjuk ki a tízórait és az uzsonnát az étkezésből, ezeken az alkalmakon igyekezzünk valamilyen friss gyümölcsöt, fogyasztani, esetleg répát, vagy más zöldséget.

A növényi rostok ugyanis megkötik a vizet, és mellette számos más káros anyagot - például az epesavakat -, és segítenek a szervezetnek ezek kiválasztásában. A rostok jelenlétében lassul a cukrok felszívódása, apad a vér koleszterinszintje, és megkötik a rákkeltő anyagokat is. 

Kiemelten fontos, hogy fogyasszunk minél több vizet, folyadékot a kúra alatt, víz nélkül ugyanis a növényi rostok nem képesek kellő gyorsasággal megkötni a szervezetben előforduló méreganyagokat, salakokat. A kúra ideje alatt tilos a túlzott sózás, sós ételek fogyasztása, nemet kell mondanunk az alkoholra, a koffeinre, tegyük legalább pihenőpályára a dohányzást, kerüljük a túlzott húsbevitelt, a félkész táplálékokat pedig felejtsük el. Igyekezzünk sportolni legalább egy órát naponta, legyen az séta, futás, biciklizés, vagy úszás - ha tehetjük, akkor pedig kényeztessük magunkat egy alapos szaunázással, ami roppantul rásegít bármilyen méregtelenítő kúrára.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A tavaszi méregtelenítő kúrában én nem hiszek, de ettől még sokan gyakorolják. Ha Te is ki akarod próbálni, javaslom a 100% gyümölcsleveinket.

Ha a saját munkád eredményét szeretnéd élvezni, facsard frissen a gyümölcsöket, turmixolj bele banánt, vagy reszelj hozzá sárgarépát. Bátran rágcsálhatsz hozzá friss spárgát, olyan íze van, mint a zöldborsónak!

süti beállítások módosítása