Két remek tavaszi saláta hússal!

2015. április 14. Deino

shutterstock_245752621.jpg

Itt a tavasz, végre igazán frissek a zöldségek, ami kedvez a salátáknak - fogjuk hát neki, és dobjunk össze egy igazi tavaszi klasszikust! Sőt, egyből mindjárt kettőt is.

Tavaszi saláta főtt marhahússal

shutterstock_174457319.jpg

Mire lesz szükségünk?

2 darab friss, nagyobb fejes salátára, 15 dkg paradicsomra (lehetőleg apró, kemény húsú fajta), 12 dkg főtt vagy sült marhahús, némi újhagyma, só, bors, ecet, citromlé, olaj és egy kevés zöldpetrezselyem

Hogyan fogjunk hozzá?

Egy nagyobb tálba tegyünk 2 evőkanál olajat, egy evőkanál ecetet, kettő kávéskanál mustárt, és egy közepes adag finomra vágott petrezselymet. Ízlés szerinti mennyiségben tegyünk mellé sőt, borsot, majd egy fél citrom levét is keverjük mellé (szűrve). Ha ezzel megvagyunk, habverővel keverjük el az egészet. Aprítsuk kisebb szeletekre az újhagymát, és adjuk hozzá azt is, a felszeletelt friss paradicsomot, a szintén felszelet húst, majd végül a kisebb levelekre tépett fejes salátát. Óvatosan keverjük össze, hogy ne törjük össze nagyon a salátát! Pár percre érdemes betenni a hűtőbe, majd tálalhatjuk.

Majonézes saláta sovány sült hússal

shutterstock_117530329.jpg

Mire lesz szükségünk?

12 dkg maradék  sovány sült hús, 2 nagyobb fejes saláta, zöldpetrezselyem, újhagyma, 2 főtt tojás (vagy 15 dkg friss paradicsom), majonéz, só,  bors, mustár, citromlé, némi fokhagyma.

Hogyan fogjuk hozzá?

A salátát mossuk meg előzetesen, hűtsük le, majd szedjük kisebb levelekre. Ezután egy nagyobb tálba mérjünk bele 5 dkg majonézt, majd keverjünk hozzá sót, borsot, egy fél citrom levét, kettő kávés kanálnyi mustárt - alaposan keverjük el! Aprítsunk bele 2-3 szál újhagymát, egy fél gerezd  finomra vágott fokhagymát, és egy kis apróra vágott zöldpetrezselymet! Ezeket is keverjük el alaposan. Itt adjuk hozzá az előzetesen elkészített saláta leveleket, a vékonyra karikázott főtt tojást, és végül az apróra vágott főtt húst. Keverjük össze alaposan, és ha szükséges, ízesítsük még egy kicsit! Tojás helyett használhatunk 10-15 dkg paradicsomot is.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa


A fejes saláta egy tavaszi klasszikus, hagyományosan a Húsvéthoz kapcsolódik, de nagyon munkaigényes, levelenként három vízből megmosva, lecsepegtetve az elfoglalt háziasszonyok rémálma.
Az öntetek alatt gyorsan összeesik, ezért a jégsaláta lassan kiszorítja a receptekből, díszítéshez pedig, a lollo rosso és verde viszi a pálmát.

Csak a legfrissebb, legüdébb, ép, egészséges, szépen fejesedett saláták elég jók.

süti beállítások módosítása