A spárga jótékony hatása a szervezetre

2015. április 13. Deino

shutterstock_134992265.jpg

Hogy egy régi francia mondást idézzünk: a spárga a zöldségek királya, a királyok zöldsége. A jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek, ahol egyenesen csodaszerként tartották számon. Itthon nincs különösebben nagy divatja a fogyasztásának, pedig nem csak finom, hanem kifejezetten egészséges tavaszi zöldség is, amit érdemes lenne többször a tányérunkra tenni.

shutterstock_84034471.jpg

Meglepően kalóriaszegény, meglepően sok vitaminnal és ásványi anyaggal

Fogyókúrázók, figyelem! A spárga elsőrangú étel szinte minden diéta mellé, ugyanis tíz deka spárgában alig 15 kalória van - viszont rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint roppant tápláló. Gazdag A, B, C, E valamint K vitaminokban és folsavban, ami jó az általános rossz közérzet leküzdésére, valamint kiváló mangán, fehérje és foszfor forrás, és nagy mennyiségben tartalmaz az emésztéshez nélkülözhetetlen rostokat. Számos további nyomelem és ásványi anyag található még benne, többek között magnézium, vas és cink.

shutterstock_135572054.jpg

Emellett a spárga erősen lúgosít, ami általában jót tesz a szervezetünk, vérünk helyes lúg-sav arányának. Jó hatással van a körmeink egészségére, csökkenti a bőrbetegségek kialakulásának kockázatát, fogyasztása tisztítja a veséket, valamint csökkenti a köszvény, és a reuma okozta fájdalmakat. A vese kövesedése esetén a spárgalé fogyasztása hatásosan oldja a követ, sőt, akár még egy gyengébb homokosodást is meg tud szüntetni. A spárga levét semmiképp ne fogyasszuk erős hatása miatt kizárólag önmagában, érdemes sárgarépa lével, gyümölcslével vegyíteni egy, másfél deci mértékben. A spárga gazdag kalciumforrás, így kitűnő fegyver a csontritkulás ellen.

shutterstock_177878765.jpg

Kismamák számára áldás

Mivel a spárga segít megelőzni a születési rendellenességek kialakulását, így érdemes fogyasztani már a terhességet megelőzően, illetve a terhesség korai szakaszában minél nagyobb mennyiségben. A spárga remek kiegészítője a különböző gyógyszertári terhességgyógyszereknek. A népi gyógyászat emellett erős afrodiziákumként tartja számon a spárgát, mivel a magas cinktartalma révén képes ellensúlyozni a cinkhiány okozta libidócsökkenést.

shutterstock_210905581.jpg

Milyen a jó spárga?

A spárga vásárlásához kell némi tapasztalat, ugyanis többféle alakban, színben is árusítják a növényt. A lényeg mindig az, hogy a spárga friss legyen, a konyhában ugyanis csak a friss spárgával érdemes nekiállni dolgozni. A friss spárga arról ismerhető fel, hogy ha megnyomkodják a tövénél, akkor sárgás levet ereszt, ellenkező esetben valószínű öreg, szálkás növénnyel van dolgunk. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tároljuk, és akkor is csavarjuk nedves ruhába, hogy megőrizze a frissességét.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A jó spárga friss, ropogósan kemény, de nem fás, fényes, feszes héjú, ép és zárt rügye van, egyenes, nincs szaga, és az íze nem keserű. A zöldspárga íze a zöldborsóéra hasonlít.

A csomagolás elrejti az áru felét, de ott lehet legkönnyebben ellenőrizni a minőségét! Bontsuk ki és szagoljunk bele, majd nézzük meg a metszési felületet. Nem lehet büdös, ráncos, fonnyadt, barna foltos, vagy beszáradt!

süti beállítások módosítása