A gado-gado egy népszerű indonéz fogás, amelynek számos elkészítési módja létezik, akárcsak náluk a lecsónak. Bár salátának hívják, valójában tartalmas, tápláló egytálétel, ami fehérjében gazdag hozzávalókból készül, ezért van, aki “zöldségtálként” hivatkozik rá. Ez a recept csak inspiráció, bármelyik zöldséget elhagyhatjuk belőle, és bármilyet hozzátehetünk, a variációk száma szinte végtelen. Az étel karakterét a mogyorószósz adja meg.
Szuper alternatíva vegetáriánus sportolóknak, és akkor is, ha egy kis változatosságot szeretnénk az étrendünkben, amikor versenyre készülünk.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1/4 vörös káposzta
- 1/2 kígyóuborka
- 1 db SPAR Natur*pur Bio sárgarépa
- 3 db SPAR Natur*pur Bio tojás
- 20 dkg zöld hüvelyű zöldbab
- 1/2 kínai kel
- 15 dkg tofu
- 8–10 db friss retek vagy csíkos cékla
- 1 ek. SPAR Natur*pur Bio extra szűz olívaolaj
Az öntethez:
- 1 púpozott ek. mogyoró- vagy mandulavaj
- 1 ek. halszósz
- 1 ek. sötét szójaszósz
- 1–2 db lime leve (attól függően, mennyire kedveljük a savanyú ízeket)
- 2 tk. kókuszvirágcukor
- 1 db friss csilipaprika
Elkészítés
- Meghámozzuk a sárgarépát, megmossuk, majd zöldséghámozóval szalagszerűen vékonyra vágjuk.
- A vörös káposztát megmossuk, külső leveleit eltávolítjuk, majd konyhai gyalun vékonyra gyaluljuk.
- Az uborkát megmossuk, csíkokra vágjuk. A kínai kelt keskeny csíkokra szeleteljük.
- A tojásokat félkeményre (6 perc) vagy keményre (8–10 perc) főzzük.
- A zöldbabot sós vízben 5–8 perc alatt puhára főzzük, majd folyó hideg víz alatt leszűrjük és félretesszük, hogy lecsepegjen. A retket vagy céklát szintén megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk.
- A tofut nagyobb kockákra daraboljuk, majd az olajon egy serpenyőben aranybarnára sütjük.
- A saláta összetevőit szépen elrendezzük egy tálban, utoljára adjuk hozzá a félbevágott tojásokat és a megsült tofukockákat.
- Az öntet hozzávalóit – a csilipaprika kivételével – robotgépben összedolgozzuk. (Érdemes késes robotgépbe tenni, mert a mogyoróvaj nehezen veszi fel a vizes fázisú egyéb összetevőket.)
- Az öntetet a saláta tetejére öntjük, majd rátesszük az apróra vágott csilipaprikát.
Jó tudni: A vörös káposzta színét adó antocianidinek erős antioxidánsok, valamint csökkentik az ödémák és a trombózisok kialakulásának esélyét.
A recept a SPAR Életmód Étrend című könyvében is megtalálható. Bakonyi Panni jógaoktató, fitnesz instruktor és Bene Marci StrongFit-edző ajánlják a futóversenyekre való felkészüléshez.