Fehérjedömping hús nélkül: Gado Gado saláta

2018. október 5. Kontent

A gado-gado egy népszerű indonéz fogás, amelynek számos elkészítési módja létezik, akárcsak náluk a lecsónak. Bár salátának hívják, valójában tartalmas, tápláló egytálétel, ami fehérjében gazdag hozzávalókból készül, ezért van, aki “zöldségtálként” hivatkozik rá. Ez a recept csak inspiráció, bármelyik zöldséget elhagyhatjuk belőle, és bármilyet hozzátehetünk, a variációk száma szinte végtelen. Az étel karakterét a mogyorószósz adja meg.

jospar.png

Szuper alternatíva vegetáriánus sportolóknak, és akkor is, ha egy kis változatosságot szeretnénk az étrendünkben, amikor versenyre készülünk.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1/4 vörös káposzta
  • 1/2 kígyóuborka
  • 1 db SPAR Natur*pur Bio sárgarépa
  • 3 db SPAR Natur*pur Bio tojás
  • 20 dkg zöld hüvelyű zöldbab
  • 1/2 kínai kel
  • 15 dkg tofu
  • 8–10 db friss retek vagy csíkos cékla
  • 1 ek. SPAR Natur*pur Bio extra szűz olívaolaj

 

Az öntethez: 

  • 1 púpozott ek. mogyoró- vagy mandulavaj
  • 1 ek. halszósz
  • 1 ek. sötét szójaszósz
  • 1–2 db lime leve (attól függően, mennyire kedveljük a savanyú ízeket)
  • 2 tk. kókuszvirágcukor
  • 1 db friss csilipaprika

 

Elkészítés

  1. Meghámozzuk a sárgarépát, megmossuk, majd zöldséghámozóval szalagszerűen vékonyra vágjuk.
  2.  A vörös káposztát megmossuk, külső leveleit eltávolítjuk, majd konyhai gyalun vékonyra gyaluljuk.
  3. Az uborkát megmossuk, csíkokra vágjuk. A kínai kelt keskeny csíkokra szeleteljük.
  1. A tojásokat félkeményre (6 perc) vagy keményre (8–10 perc) főzzük.
  2. A zöldbabot sós vízben 5–8 perc alatt puhára főzzük, majd folyó hideg víz alatt leszűrjük és félretesszük, hogy lecsepegjen. A retket vagy céklát szintén megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk.
  3. A tofut nagyobb kockákra daraboljuk, majd az olajon egy serpenyőben aranybarnára sütjük.
  4. A saláta összetevőit szépen elrendezzük egy tálban, utoljára adjuk hozzá a félbevágott tojásokat és a megsült tofukockákat.
  5. Az öntet hozzávalóit – a csilipaprika kivételével – robotgépben összedolgozzuk. (Érdemes késes robotgépbe tenni, mert a mogyoróvaj nehezen veszi fel a vizes fázisú egyéb összetevőket.)
  1. Az öntetet a saláta tetejére öntjük, majd rátesszük az apróra vágott csilipaprikát.

Jó tudni: A vörös káposzta színét adó antocianidinek erős antioxidánsok, valamint csökkentik az ödémák és a trombózisok kialakulásának esélyét.

A recept a SPAR Életmód Étrend című könyvében is megtalálható. Bakonyi Panni jógaoktató, fitnesz instruktor és Bene Marci StrongFit-edző ajánlják a futóversenyekre való felkészüléshez.

süti beállítások módosítása