Hogyan kerül a cékla a csokis süteménybe?

2018. október 4. Kontent

Talán elsőre szokatlan egy kicsit, hogy egy csokis süteménybe cékla kerül, de érdemes kipróbálni a nem hétköznapi párosítást. Ez a desszert nemcsak nagyon finom, hanem bűntudat nélkül fogyasztható, rendszeresen sportolóknak pedig egyenesen kötelező.

ceklasbrownie.png

A cékla ugyanis a legegészségesebb gyökérzöldségeink egyike. Segíti a vörösvérsejtek regenerálódását, magas az A-, B1-, B2- és C-vitamintartalma, káliumtartalma növeli az izmok állóképességét. Fogyasszunk belőle minél többet, turmixban is! 

Céklás brownie

 

Hozzávalók 9 szelethez:

● 25 dkg nyers cékla
● 3 db SPAR Natur*pur Bio tojás
● 12 dkg SPAR Natur*pur Bio nádcukor
● 10 dkg SPAR Natur*pur Bio kókuszolaj
● 20 dkg étcsokoládé
● 1 db kezeletlen narancs héja
● 1 rúd vanília
● 10 dkg SPAR Natur*pur Bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
● 20 g cukrozatlan kakaó

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 18,5 x 18,5 cm-es négyzetes sütőedényt kibélelünk sütőpapírral.

2. A céklákat meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és egy tálba tesszük. Felöntjük kb. 1 dl vízzel és mikróban, közepes fokozaton kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ezután szűrőkanálba tesszük és lecsepegtetjük.

3. A tojásokat a cukorral habosra keverjük a robotgép táljában. A kókuszolajat és a csokoládét vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk.

4. A céklákat durva reszelőn lereszeljük (viseljünk gumikesztyűt, hogy ne fogja meg a kezünket), majd a tojásos-cukros elegyhez adjuk. Hozzákeverjük a megolvasztott csokoládét, a vaníliát és a narancs héját.

5. A lisztet a kakaóporral elkeverjük, majd kanalanként ezt is a masszához forgatjuk. Az egészet a sütőpapíros formába öntjük, és 20–25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje már szilárd, belül viszont kissé folyós.

6. Langyosan, felszeletelve, kakaóporral megszórva tálaljuk.

Jó tudni: A cékla fogyasztása kiemelkedő folsavtartalmának köszönhetően kismamák, valamint
krónikus gyulladásos betegségben szenvedők számára kifejezetten előnyös.

A recept a SPAR Életmód Étrend című könyvében is megtalálható. Bakonyi Panni jógaoktató, fitnesz instruktor és Bene Marci StrongFit-edző ajánlják a futóversenyekre való felkészüléshez.

süti beállítások módosítása