A töpörtyű, vagy tepertő a tulajdonképpen melléktermék, de mégis milyen finomak ezek a zsírszalonna kiolvasztása után visszamaradt darabok, amik még pont megfelelően zsírosak, de egyben finom ropogósak is. A legtöbb hentesnél lehet sertés, liba, esetleg kacsatepertőt venni, de ha szép zsírszalonnához jutunk, megpróbálkozhatunk vele házilag is. Sok dologra nincs szükség, de a hőfokra és a folyadékok adagolására érdemes odafigyelni.
Hozzávalók
1,5 kg zsírszalonna
0,5 dl víz
0,5 dl tej
A zsírszalonnát megmossuk és 2x2 centis kockára vágjuk. Egy vastag aljú edénybe tesszük és vizet öntünk alá. Alacsony hőfokon, fedő alatt sütjük 25-35 percig, ezután fedő nélkül, magasabb hőfokon pirítjuk addig, amíg közepesen meg nem barnul. Ekkor nagyon óvatosan leöntjük alóla a zsír nagy részét és fél deci tejjel együtt fedő alatt készre sütjük. Ha szárazabban szeretjük, krumplinyomó segítségével kinyomhatjuk belőle a maradék zsírt.
Friss fehér kenyérrel, lilahagymával és sok sóval a legjobb fogás.