Aszalt barackkal töltött sertés - egy látványos ünnepi fogás!

2016. december 17. Deino

shutterstock_136954085.jpg

Az ünnepek környékén az ember szeretne valami látványosabbat az asztalra tenni, főleg, ha beállít az ünnepi vendégsereg. Nos, ez a fogás pontosan az ilyen alkalmakkor remekel igazán - ráadásul elkészíteni sem túlságosan problémás, ha szánunk rá némi időt. És a végeredmény nagyon is megéri.

shutterstock_93653506.jpg

Mire lesz szükségünk?

80 dkg minőségi sertéskaraj, 20 dkg aszalt sárgabarack, 1 ág kakukkfű, 10 dkg sárga és fehérrépa vegyesen, fél liter rozé, 4 dkg vaj, 6 evőkanál olaj, só.

Hogyan fogjunk hozzá?

A hússal kezdünk, első lépésben készítsük elő. Távolítsuk el róla a hártyákat, majd egy éles késsel szúrjunk lyukakat bele, nagyjából egyforma közönként. Aprítsuk fel a barackot, majd minden lyukba nyomjunk bele a gyümölcsből. A húst dörzsöljük be lecsipkedett kakukkfűlevelekkel, és már készen is vagyunk az előkészítéssel.

Tisztítsuk, pucoljuk, és daraboljuk fel a gyökérzöldségeket, majd tegyük őket a sütésre szánt tepsinkbe, és öntsük fel őket egy deciliter vízzel. Fektessük rá a húst a zöldségekre, és locsoljuk meg 6 evőkanál olajjal, igyekezzünk minél egyenletesebben csinálni. Végül pár csipet sóval sózzuk meg a húst. 140 fokos sütőben süssük egy órán át az egészet, a húst közben rendszeresen locsoljuk meg a rákanalazott pecsenyelével. Egy óra elteltével öntsük alá a rozét, majd további húsz percig süssük még. Itt a húst vegyük ki a tepsiből, és tegyük félre, majd utána szűrjük le a pecsenyelét. Utóbbit szűrés után egy külön edényben forraljuk fel, majd ha már forr a lé, vegyük félre a tűzről, és apránként, folyamatos kevergetés mellett adjunk hozzá 2 dkg vajat.

Fontos, hogy mind a húst, mind a pecsenyelét még melegen tálaljuk. Köretnek valamilyen szárazabb burgonyát javaslunk, hasábburgonya vagy jól megsütött steak burgonya kifejezetten illik hozzá, vagy a hercegnő burgonya.

süti beállítások módosítása