Itthon hercegnő-burgonya néven híresült el a híres francia köret, a les pommes duchesse, aminek a neve majdnem olyan gyönyörű és ünnepi, mint maga az étel, amit jelöl. A hercegnő burgonya olyan szép és különleges köret, hogy szinte még egy rántott hús is királyi fogásnak tűnik, ha ezzel szolgálják fel.
Mire lesz szükségünk?
Elsősorban egy jó adag türelemre, de ami nélkül semmiképp nem boldogulunk, az egy csillagcsöves habzsák. Enélkül ugyanis nem tudjuk megformázni a csodás köretünket. Ha ez megvan, onnan kezdve már könnyű dolgunk lesz.
Ami szükséges még: Fél kiló burgonya, 2 dkg vaj, 2 közepes tojás elválasztott sárgája, egy nagyobb csipet őrölt szerecsendió, sütőpapír (szilikonos), valamint víz és só a krumpli főzéséhez.
Hogyan fogjunk hozzá?
Az eleje pontosan olyan, mint bármikor máskor, mikor nekiáll krumplipürét főzni az ember: a burgonyát mossuk, pucoljuk, majd daraboljuk fel nagyjából egyforma kockákra. Egy nagyobb edényben fedő alatt, enyhén sózott vízben 30-40 perc alatt megfőzzük - eddig semmi ördöngösség nincs a dologban. A megfőtt krumpliról leöntjük a vizet, minél alaposabban áttörjük, majd hagyjuk egy kicsit állni, hűlni. A langyos burgonyához hozzáadjuk a vajat, és kellő alapossággal eldolgozzuk. Adjuk hozzá az őrölt szerecsendiót és egyesével a tojássárgáját habverővel való kevergetés mellett. Az egészet addig keverjük, amíg sima nem lesz a végeredmény. Itt kóstoljunk bele óvatosan - ha nem lett volna elég a főzővízben a só, akkor itt még könnyen korrigálhatunk.
Most jön a trükkösebb része: szedjük bele a pürét a csillagcsöves habzsákunkba, béleljük ki a tepsinket az előkészített sütőpapírral, és a habzsákkal nyomjunk rá egyforma krumplicsillagokat. Próbáljuk meg őket nagyjából egyenlő távolságra nyomni egymástól. 250 fokra előmelegített sütőben nagyjából 10-15 percig sütjük. A tökéletes hercegnő burgonya akkor van kész, mikor kívül szép aranybarnára van sülve és ropogós, de belül még lágy.
Tipikusan az a fajta köret, amit frissen, forrón kötelező tálalni - de mivel szépen elő lehet készíteni, és a sütési fázis hihetetlen gyors, ezért meg lehet csinálni előre, hogy már csak be kelljen tolni a sütőbe és kisütni, mielőtt elkezdjük tálalni a levest.