Egy klasszikus rakott étel karfiolkedvelőknek

2016. november 25. ge

shutterstock_501609634.jpg

A rakott karfiolt könnyű elrontani: ha rossz minőségű alapanyagokkal dolgozunk, ízetlenre főtt karfiolt és rossz húsból készült csomagolt darálthússal készítjük, por állagú bolti zsemlemorzsával szórjuk és végül sovány, vizes tejfölt használunk, akkor ne csodálkozzunk, ha a család csak az egészség és a háziasszony kedvéért eszi meg a vacsorát. Ám ha odafigyelünk a hozzávalókra, ha friss karfiolt párolunk hozzá, ha szép húst daráltatunk le frissen a hentesnél és minden egyéb hozzávalóból is megfelelő minőségűt választunk, ez az étel is egy isteni, illatos rakott fogás lesz, amit mindenki szívesen lát a tányérján.

Rakott karfiol

50 dkg darált hús
1 fej karfiol
1 fej vöröshagyma
20 dkg vaj
Egy nagy doboz tejföl
zsemlemorzsa
só, bors, pirospaprika

A karfiolt kis rózsákra szedve megmossuk, majd pároló kosarat használva kicsit megpuhítjuk, de csak annyira, hogy ne essenek szét a rózsák és ne legyen teljesen puha. A hagymát finomra vágjuk, kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darálthúst. Ez lehet pulyka is, de sovány sertéshúsból is isteni. Ha a hús kifehéredett, szórjuk meg a pirospaprikával, illetve ízlés szerint egyéb fűszerekkel is megbolondíthatjuk.

shutterstock_462689563.jpg

Egy tűzálló tálat kivajazunk, az aljára sorakoztatjuk a karfiol felét, sózzuk, megszórjuk zsemlemorzsával majd jöhet rá a darálthús.  A tetejére jön a maradék karfiol, majd ismét só és zsemlemorzsa, végül a felkockázott vaj.

Lefóliázva fél óra alatt, közepes lángon megpárolódik, ezután már csak a fólia nélküli pirítás következik. Kínáljuk tejföllel, de megszórhatjuk reszelt sajttal is.

süti beállítások módosítása