Egy igazi őszi különlegesség: birsalmasajt, házilag!

2016. október 30. Deino

shutterstock_97051169.jpg

A birsalmasajtot mindenki imádja: puha vajas kenyérrel, sajttal, vagy csak szimplán önmagában, szeletelve. Házilag is könnyen elkészíthető, és bizony a végeredmény minden fáradozásért kárpótol minket. Lássunk is hozzá!

shutterstock_143296522.jpg

Mire lesz szükségünk?

80 dkg birsalma, 40 dkg kristálycukor, egy egész citrom, és megfelelő formák, amikbe a kész birsalma sajtot öntjük majd.

Hogyan fogjunk hozzá?

Készítsük elő az almákat: mossuk meg őket alaposan, negyedeljük fel őket, és egy (éles) késsel szabadítsuk meg őket a magházuktól. Hámozni elég őket a főzés után, akkor könnyebb is. Egy nagyobb lábasba szedjük bele a cikkekre vágott, mosott birsalmáinkat, majd engedjük fel vízzel az egészet, hogy ellepje az almát, vágjuk félbe a citromot, és facsarjuk bele a levét az almákra. Főzzük az egészet addig, amíg a birsalmáink puhák nem lesznek.

Szűrjük le az egészet, majd óvatosan szedjük le a gyümölcsökről a héját. Egy turmixgéppel vagy botmixerrel pürésítsük le az egészet, amíg teljesen egyenletes állaga nem lesz. A pürét öntsük egy vastag és magas falú lábosba, folyamatos kevergetés mellett melegítsük fel, és adjuk hozzá az előre kimért mennyiségű cukrot. (A birsalma mellé történő cukor adagolásának több iskolája létezik, valaki szerint 1:1 arányban kell legyen a cukor és a birspüré, míg mások kevesebbre esküsznek.) A cukor hozzáadása után továbbra is kevergetve facsarjuk mellé a másik fél citrom levét is (mindenképp szűrőn át, vigyázzunk a magokkal), majd főzzük sűrűre az egészet.

Készítsük elő több különböző tálat és/vagy öntőformát, a belsejüket pedig béleljük ki műanyag fóliával, majd óvatosan öntsük fel őket a forró, sűrű birsalma masszával. Hagyjuk egy éjjelen át a kibélelt formában megszilárdulni, majd egy megfelelő tepsibe tegyünk sütőpapírt, és borítsuk rá "át" a szinte már kész birsalma sajtot. Tegyük be érni valami hűvösebb helyre, és hagyjuk állni legalább egy hétig.

Kékszőlő levével lehet pirosítani rajta még a főzés alatt, valamint a már formába öntött masszákba belenyomhatunk egy kevés diót, mandulát. A birsalmasajt akkor lesz a legtisztább, legátlátszóbb, ha nem éri közvetlenül a tűz a birsalma masszás lábas alját, hanem egy másik, nagyobb lábosban vizet forralunk alatta, ilyenkor lesz a legtisztább a színe.

süti beállítások módosítása