Egyben sütött sajtos-kolbászos édesburgonya!

2016. október 16. Deino

shutterstock_320683925.jpg

Az édesburgonya egy isteni finom, csodálatos ízű és illatú finomság, amiből bármilyen ételt is állunk neki készíteni, isteni ízekkel, és órákig tartó illatfelhővel hálálja meg magát. Már sütés közben garantáltan őszi hangulatot varázsol ez a rusztikus fogás!

Mire lesz szükségünk?

6 darab, nagyjából egyforma nagyságú édesburgonya, 20 dkg szárazkolbász vagy füstölt szalonna, 20 dkg sajt, egy kis adag tejföl, egy evőkanál vaj, némi bors, egy kevés petrezselyem a díszítéshez, vagy apróra vágott metélőhagyma, esetleg lilahagyma.

Hogyan fogjunk hozzá?

Az édesburgonyákat mossuk, hámozzuk meg alaposan - ha krumplihámozóval nem boldogulunk, akkor egy élesebb késsel lássunk neki - majd vagdossuk be őket amennyire mélyen csak tudjuk anélkül, hogy eltörnének. A vajjal kenjünk ki egy nagyobb, hőálló tálat, majd tegyük bele az előkészített édesburgonyáinkat. Szeleteljük fel a kolbászt/szalonnát, és a burgonya bevágásait tűzdeljük meg vele. Reszeljük le a sajtunkat minél apróbbra, majd szórjuk meg vele a burgonyát közepét, ügyelve arra, hogy ne nagyon menjen a tálba.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd nagyjából 50 perc alatt süssük készre a krumplit. A tejfölt keverjük el ízlés szerinti mennyiségben borssal és egy kevés tengeri sóval, majd aprítsuk fel a díszítéshez kiválasztott zöldséget. Ha kész a krumpli, várjunk amíg már nem forró, majd tálalás előtt kanállal szedjünk rá egy kis tejfölt, és szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel, metélőhagymával.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

 

Az édesburgonyát (batátát) néhány éve kezdték komolyan venni a magyar fogyasztók. A diétás étrendben kiváltja a burgonyát. A hengeres gyökérgumók 200 grammosak, könnyen tárolhatóak. Magyarországon is megterem, lehet fehér, sárga, narancs és lilahúsú is. Kísérletezzünk bátran a különböző receptekkel.
süti beállítások módosítása