Sokan az erős illata miatt nem szeretik, pedig a faggyú nélkül, jó minőségű, friss húsból készülő birkapörkölt igazán csodálatos fogás. Főleg ha bográcsban, vörösbor hozzáadásával, több féle húsból (comb, lapocka, nyak, oldalas) készítjük.
5 kg birkahús kockákra vágva
1 kg vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 kiskanál őrölt kömény
5 db babérlevél
6 evőkanál pirospaprika
só
sertészsír
3 paradicsom
3 paprika
6 szárított erőspaprika
10 szem borókabogyó
2 mk őrölt bors
5 dl száraz vörösbor
A húst alaposan megmossuk és lefaggyúzzuk, a combot és a lapockát kicsontozzuk, ezeket a csontokat kétfelé fűrészeljük, a színhúst kockákra vágjuk, az oldalast pedig 3-4 cm darabokra fűrészeljük a bordacsontoknál.
A hagymát fél karikákra vágjuk, a fokhagymát és az erőspaprikát apróra daraboljuk, a paradicsomot és paprikát felszeleteljük, a borókabogyót szétnyomjuk.
A bográcsot kikenjük sertészsírral, majd elkezdjük rétegezni a hozzávalóinkat: az aljára a csontos húsok kerülnek, majd a vöröshagyma egyharmada. Ezután jöhet a kömény fele, néhány babérlevél és az erőspaprika fele.
A következő réteg a színhús felével indul, majd erre jön a maradék hagyma fele, fokhagyma, kömény és babérlevél. Rászórjuk a pirospaprikát, a sót és a maradék erős paprikát.
Az utolsó réteg a maradék színhús és a maradék vöröshagyma, majd az egészet befedjük a felszeletelt paprikával és paradicsommal. Közepére szórjuk a szétnyomott borókabogyót és az őrölt borsot, majd óvatosan aláöntünk 5 dl vizet. Tűz fölé tesszük, és nagy tűzön főzni kezdjük. Keverni nem szabad, csak forgatni!
Ha jó sok levet eresztett és már bugyog, akkor kicsit mérsékelhetjük alatta a tüzet. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk és mérsékelt tűzön, állandó forrás mellett kb. 4 órát főzzük. Ha a csontokról leválik a hús, akkor kész. A főzés vége előtt, amikor már puha a hús, hozzáöntjük a vörösbort, még 10 percet forraljuk, és tálaljuk.
Friss fehér kenyérrel, főtt krumplival és savanyúsággal tálaljuk.