Klasszikus szódás saslik, ahogy nagyapáink csinálták

2016. július 29. Deino

 shutterstock_386819263.jpg

A saslik egy igazi tipikus példája az egyszerű, de nagyszerű ételeknek. Imádja minden korosztály a legkisebbektől az egészen öregekig - lássunk is hozzá!

Mire lesz szükségünk?

80 dkg sertéstarja, 60 dkg krumpli, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, fél deciliter száraz fehérbor, némi fehérborecet, 2-3 dl szódavíz, fél deciliter olaj, frissen őrölt bors és egy kevés só

Hogyan fogjunk hozzá?

Tisztítsuk meg a húst, majd vágjuk az egészet nagyobb kockákra. Szeleteljük fel a hagymát és a fokhagymát is - mindkettőt akkora darabokra, hogy azért még nyársra lehessen húzni könnyedén. Sózzuk, borsozzuk a húst, majd a fokhagymával és a hagymával egy tálba tesszük, és az egészet felöntjük annyi szódavízzel, amíg el nem lepi. Hozzákeverjük a bort és a borecetet is. Egy éjszakára, vagy akár egy teljes napra is tegyük hűtőbe.

shutterstock_58770055.jpg

A nyársakat sütés előtt fél órával tegyük hideg vízbe, hogy megszívják magukat. A húskockákat húzzuk nyársra, a krumplit pedig szeleteljük fel vékonyan. A hagymaszeletekkel együtt húzzuk nyársra, majd kicsit kenjük át olajjal a kész nyársakat. Faszénparázs felett, vagy felforrósított serpenyőben gyakran forgatva ropogósra sütjük az egészet.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Nyárs készítésénél figyeljünk az alapanyagok sorrendjére, úgy tűzzük fel őket a nyársra, hogy a két szélső a sütés közben ne potyogjon le. Ilyen „záró elem” lehet a hús, ami a sütéstől összehúzódik és a közé tűzött, puhuló zöldségeket megóvja attól, hogy a tűzbe essenek. De a nyársat lezárhatjuk hagymával is, aminek érdemes a vágott felét a többi összetevő felé fordítani.

süti beállítások módosítása