A világ egyik legismertebb, mégis legkönnyebben elkészíthető salátája, amit fogyaszthatunk köretként, vagy pirítóssal, és tökéletes kiegészítője szinte minden fűszeres sültnek.
Mire lesz szükségünk?
40 dkg görög, natúr joghurt, 1 nagyobb kígyóuborka, 3 gerezd fokhagyma, egy kevés facsart, szűrt citromlé, egy evőkanál olívaolaj, őrölt fehérbors és tengeri só.
Hogyan fogjunk hozzá?
Az uborkát hámozzuk, mossuk, majd félretesszük. Egy edénybe kimérjük a joghurtot, majd megpucoljuk a fokhagymát, és fokhagymanyomóval belepréseljük a joghurtba. Ízlés szerinti mennyiségben sózzuk, borsozzuk (nem kell sok), majd szűrőn át belefacsarunk egy kevés citromlevet, kb. egy evőkanálnyit. A végén hozzáadjuk az evőkanál olívaolajat (lehetőség szerint extraszűz) majd egy villával alaposan elkeverjük az egészet, és félretesszük pihenni.
Az uborkát egy nagylyukú reszelőt át lereszeljük egy külön edénybe, majd a végén hozzákeverjük a joghurtos alaphoz. 10-15 percet hagyjuk állni a hűtőben, majd tálalható is. A tetejét díszíthetjük finomra vágott metélőhagymával, vagy egy levél friss bazsalikommal.