5 tuti tipp bográcsozáshoz

2016. május 6. Deino

shutterstock_278493278.jpg

A bográcsozás sokak kedvenc gyerekkori emléke. A tavasz és a nyár kitűnő alkalom a bogrács előhalászására és beizzítására, és valami finomság kifőzésére. Konkrét recept helyett most egy pár általános tippet adunk, ami mindig jól jön, ha a tökéletességre törekszünk!

shutterstock_334237511.jpg

A tűz fontossága

Nagyon fontos, hogy a láng ne érjen hozzá a bogrács aljához és az oldalához. Ha a lángnyelvek nyaldossák folyamatosan a bográcsot, akkor egyszerűen oda fog égni minden, mivel nem egyenletes erővel sül-fő a bogrács tartalma. A bográcsnál nem szélesebb, egyenletesen izzó parázzsal a legjobb dolgozni.

A paprika csak a végén!

Ha pirospaprikát tartalmaz a recept, akkor mindig csak az utolsó 20 perc környékén adjuk hozzá a bográcshoz, különben savanyúvá, keserűvé válhat az ételünk. Ennek oka, hogy a paprika előszeretettel ég oda a bogrács szélére bármennyire is igyekezzen a szakács. Ráadásul ha a vége felé adjuk hozzá az ételhez, jobban érvényesül az íze, mivel a paprika zsírban "oldódik" igazán.

Zsír, meg hagyma

Ha hagymával kezd a recept, különösen zsírral főzés esetén ügyeljünk rá, hogy a hagymát mindig forró zsírba tegyük, és hogy már ne lángoljon a tűz! Egy csipet sóval kísérve a hagyma hamar levet enged, és szépen párolódni fog.

shutterstock_370069088.jpg

Hús, hús, hús

A hús a lehető legszárazabban kerüljön a már forró bográcsba: ha megmostuk előtte, igyekezzük leitatni róla a felesleges vizet. Bográcsban levő hagymára akkor kerüljön a hús, ha előtte a hagyma már elforrta a levét. Kevergessük alaposan, így a hús hamar szépen sül majd, kérget kap.

Korom, meg kosz

A bográcsozás előtt érdemes kikészíteni a takarítás kellékeit a tisztítószereken át egy száraz rongyig és papírtörlőkendőig bezárólag, így könnyebben elkerülhető, hogy sütés és vacsora után a lustálkodás győzzön. A bogrács alján levő korom egyik legkönnyebb eltüntetési módja, ha zsiradékkal bekenjük a bogrács alját, amíg a bogrács még langyos - így feloldódik az alján a korom, és könnyebben megszabadulhatunk tőle.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Az egyik legnépszerűbb bográcsban főtt étel a gulyás. Készítése elején tüzeljünk erőteljesen és a forrás után kb. 10 perccel már csak annyira, hogy a leves szépen lassan főjön. Ezt legkönnyebben úgy szabályozhatjuk, ha a tüzet kicsit széthúzzuk, így gyengül az ereje. A bogrács láncával pedig állíthatjuk, hogy az edény közelebb vagy távolabb legyen a tűz felett.

süti beállítások módosítása