A spárga egy isteni finom, hihetetlenül egészséges zöldség, igazi szuper-étel. Ráadásul nagyon változatos: levesnek, köretnek, sütve - ma egy saláta receptet mutatunk be vele.
Mire lesz szükségünk?
Fél kilogramm friss spárga, 3 kisebb paradicsom, rozmaring, almás/mézes balzsamecet, olívaolaj és tengeri só
Hogyan fogjunk hozzá?
Mossuk meg alaposan a spárgát, majd tisztítsuk meg. Mindenképpen vágjuk le a fás végét! Aprítsuk fel a spárgát nagyjából egy, fél centis darabokra, majd vízgőz felett pároljuk - a vizet sóval és rozmaringgal keverve ízesítjük. Ha puhára pároltuk, hűtsük le a spárgát.
Amíg a spárga hűl, a paradicsomokat mossuk meg, majd kockázzuk fel. Ízlés szerint sózzuk, (nem szükséges nagyon), valamint ízesítjük 1-1,5 evőkanál olívaolajjal és balzsamecettel. A végén adjuk hozzá a spárgát, majd tegyük hűtőbe fél órára.
Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa
A jó spárga friss, ropogósan kemény, de nem fás, fényes, feszes héjú, ép és zárt rügye van, egyenes, nincs szaga, és az íze nem keserű. A zöldspárga íze a zöldborsóéra hasonlít.
A csomagolás elrejti az áru felét, de ott lehet legkönnyebben ellenőrizni a minőségét! Bontsuk ki és szagoljunk bele, majd nézzük meg a metszési felületet. Nem lehet büdös, ráncos, fonnyadt, barna foltos, vagy beszáradt!