Amerika egyik kedvenc, itthon alig ismert szendvicse

2016. április 18. Deino

patty-melt.jpg

Nálunk Amerika és a szendvics hallatán mindenki egyből a hamburgerre asszociál - pedig bőven van más, nagyszerű szendvics csoda is a nagy víz túloldalán. A Patty Melt is egy ilyen, itthon alig ismert tünemény - megéri elkészíteni, mert minden húsimádó ismerősünk meg fog veszni érte!

bacon-boosted-patty-melt-goliath.jpg

Mire lesz szükségünk?

20-25 dkg rozskenyér, 35 dkg darált marha, 10 dkg cheddar sajt, 10 dkg ementáli sajt, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2.3 evőkanál sűrített paradicsom, só és bors.

Hogyan fogjunk hozzá?

A hagymát mossuk, pucoljuk, majd vékony karikákra szeleteljük. Felezzük el a vajat, és az egyik felét olvasszuk fel lassú tűzön, majd lassan, óvatosan karamellizáljuk rajta a hagymát aranybarnára. Időnként keverjük át, hogy mindenhol egyforma barna legyen. Ez egy lassú folyamat, legyünk türelemmel! Addig a húst dolgozzuk össze a sűrített paradicsommal, ízlés szerinti mennyiségben sózzuk, borsozzuk. Ha elkészült a hagymánk, akkor tegyünk egy külön tálba, és ügyeljünk rá, hogy melegen tartsuk.

A kenyeret vágjuk fel egyforma vastagságú szeletekre, kettesével illesszük őket egymásra, majd a belső felét mindkettőnek vajazzuk meg. Közepes lángon pirítsuk át a kenyérszeleteinket, amikor már forró a kenyér, óvatosan vegyük ki, tegyünk az egyik szeletre egy vékony szelet cheddart, a másikra pedig egy vékony szelet ementálit. A húsból formázzunk vékonyabb pogácsákat, kb. akkora méretben, mint a kenyérszeleteink.

Egy kevés olívaolajon süssük mindkét oldalát kettő, kettő percig, majd tegyük rá az egyik szelet kenyérre, pakoljuk meg hagymával, és tegyük rá a másik szelet kenyeret. Tegyük vissza a serpenyőbe az egészet, és egy nagyobb lapáttal lenyomkodva süssük aranyszínűre mind a két oldalát.

Fontos, hogy az elkészülte után minél hamarabb fogyasszuk, mivel úgy a legfinomabb! Fel lehet dobni a receptet másfajta kenyerekkel, vagy akár pirított baconszeletekkel is!

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Az egyik legfontosabb dolog a jó minőségű darált hús. A titok, hogy ne legyen túl száraz, itt kimondottan szerencsés, ha szaftosabb a hús, a legjobb erre a célra a dagadó, lapocka, apróhús. A lényeg, hogy ne legyen száraz húsrész. 

süti beállítások módosítása