Egy könnyed, különleges spárgakrémleves

2016. április 12. Deino

 shutterstock_161859119.jpg

A spárga az egyik legkitűnőbb zöldségfajta, különösen tavasszal! Nagyszerű alapanyaga salátáknak köreteknek és leveseknek egyaránt - most ez utóbbiból választottunk egy remek receptet.

Mire lesz szükségünk?

Fél kiló fehér spárga, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 7,5 dl zöldség alaplé, 2 dl főzőtejszín, 5 dkg reszelt sajt, 1 csokor friss, apróra vágott petrezselyem, só, fehérbors és szerecsendió.

Hogyan fogjunk hozzá?

A spárgát alaposan mossuk meg, hámozzuk meg erősen, egy éles késsel vágjuk le az alsó, fásabb részét. Vágjuk őket 3-4 centis darabokra, majd öblítsük át az egészet. Tisztítsuk meg a két hagymánkat, a vöröshagymát kockázzuk fel, majd a vajon pirítsuk üvegesre egy edényben. Közben daraboljuk fel a fohagymát és adjuk azt is hozzá, majd kevergetve pároljuk őket tovább. Végül adjuk hozzá a lisztet, és kicsit pirítsuk meg.

Óvatosan adjuk hozzá az alaplét, apránként, folyamatos kevergetés mellett, hogy ne csomósodjon be! Ha alaplé helyett vizet használunk zöldséges kockákkal (kb. 2 db) akkor előbb a vizet adjuk hozzá óvatosan, kevergetés mellett, majd a petrezselyemmel és a spárgával együtt adjuk hozzá a zöldséges kockákat is. Nagyjából fél óra, és a spárgánk puhára fő. Ekkor várjunk egy kicsit, majd botmixerrel turmixoljuk át az egészet, és nagylyukú tésztaszűrőn átszűrve öntsük vissza az edénybe. Ez kiszűri az esetleges "fás szálakat" a levesből.

Adjuk hozzá a tejszínt, majd pár perc alatt főzzük össze az egészet. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, fehérborsot, szerecsendiót (reszelve). Tálaláskor szórjuk meg a tetejét sajttal, bónuszként pirítható hozzá baconkocka, sonka, vagy kenyérkockák.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A jó spárga friss, ropogósan kemény, de nem fás, fényes, feszes héjú, ép és zárt rügye van, egyenes, nincs szaga, és az íze nem keserű. A zöldspárga íze a zöldborsóéra hasonlít.

A csomagolás elrejti az áru felét, de ott lehet legkönnyebben ellenőrizni a minőségét! Bontsuk ki és szagoljunk bele, majd nézzük meg a metszési felületet. Nem lehet büdös, ráncos, fonnyadt, barna foltos, vagy beszáradt!

süti beállítások módosítása