Húsvéti tölcsérkalács, sonkás tojássalátával

2016. március 16. Deino

shutterstock_104912921.jpg

Egy húsvéti finomság, amiben az ünnep minden létező íze benne van: kalács, tojás, sonka - ebbél finomabbat elképzelni se lehet! Most megmutatjuk, hogy készül ez a csemege!

shutterstock_255086845.jpg

Mire lesz szükségünk?

A töltelékhez:

200 g tejföl, 5 nagyobb tojás, 5 ek majonéz, fél csokor snidling, 25 dkg főtt sonka, só és bors ízlés szerint

A tölcsérhez:

0,5 kg finomliszt, 2,5 dl tej, 15 dkg vaj, egy tasak instant élesztőpor, 2 db tojás, 3 ek cukor, 1,5 kávéskanál só, egy kevés szezámmag.

Hogyan fogjunk hozzá?

A lisztet szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sót és a cukrot. A két tojást verjük fel egyenletesre, majd a vajat olvasszuk meg, és öntsük mindkettőt a lisztre. Egy-egy tálban előtte tegyünk félre az olvasztott vajból és a tojásból, amivel majd a végén lekenhetjük a tölcséreinket. Öntsük hozzá az egészhez a kimért tejet és az élesztőport is, majd gyúrjunk az egészből lágy tésztát. Takarjuk le, majd száraz, meleg helyen pihentessük egy órát!

A sütéshez tölcsérekre lesz szükségünk, amihez 6 db, kicsit keményebb A4-es méretű lapra lesz szükségünk. Női magazinok, lakberendezési magazinok borítója tökéletesen megfelel a célnak. Vágjuk félbe mindet, és formázzunk belőlük tölcsért. Alul-felül rögzítsük az egészet tűzőgéppel, majd kívülről borítsuk be az egészet végig alufóliával. Méretre kb. akkora legyen, mint egy fagylaltos tölcsér.

shutterstock_373163845.jpg

A megkelt tésztát vágjuk annyi egyforma részre, ahány tölcsérünk van, majd lisztezett gyúródeszkán hosszú csíkokat sodrunk belőlük. Az olvasztott vajjal kenjünk meg egy tölcsért, majd tekerjük rá a tésztacsíkot spirális formában úgy, hogy mintha kürtöskalács lenne: a lényeg, hogy a szélek mindig fedjék egymást kicsit. Ha kevés a vaj, olvasszunk még. Ha kész van az összes, tegyünk őket egy kikent tepsibe, majd a tetejüket kenjük le a maradék tojással, és szórjuk meg szezámmaggal. Ez persze behelyettesíthető bármivel: napraforgómag, tökmag. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 percig sütjük őket, amíg át nem sülnek, és a külsejük aranybarna nem lesz. Utána óvatosan húzzuk le a tölcsérekről őket, majd hagyjuk kihűlni.

A neheze a kalácstölcsér, a töltelék nagyjából mindenféle erőfeszítés nélkül elkészíthető akár akkor is, amikor a tölcsér már a sütőben van, biztosan kész leszünk vele, mire kihűlnek a tölcsérek. A tojásokat főzzük meg, majd pucoljuk meg. A sárgájukat kivesszük, és egy külön tálba helyezzük, a fehérjét felaprítjuk kockára. A sonkát is aprítsuk fel, majd öntsük a tojásfehérjéhez. A sárgáját törjük össze villával, majd keverjük el mellé a tejfölt, a majonézt, a felaprított snidlinget, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Ha szereti a család, egy kis torma is kerülhet bele. Keverjük össze az egészet a fehérjés-sonkás tállal, majd kiskanállal adagoljuk bele a tölcsérekbe. 

süti beállítások módosítása