Tepsiben pirított sajtos marhacomb!

2016. március 4. Deino

shutterstock_294503564.jpg

Ebben a receptben tényleg van minden, amit szeretni lehet: ízletes marhacomb, forró, nyúlós sajt, igazi ízbomba! Garantál siker családi ebédeknél, vagy vendégváró fogásnak.

 

Mire lesz szükségünk?

80 dkg minőségi marhacomb, 5 szál sárgarépa, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 közepes méretű burgonya, 2 alma, 5 dkg vaj, 1 leveskocka, 5 dl víz, 2 dl száraz fehérbor, egy kevés szárított kakukkfű, 25 dkg gouda sajt, só, tarkabors, egy nagyobb csokor petrezselyem.

Hogyan fogjunk hozzá?

Első lépésben szeleteljük fel a húst, nagyjából egyforma vastag szeleteket igyekezzünk kialakítani. Pirítsuk meg a vajon a szeletek minkét felét - akkor jó, ha pirosra van sütve. A leveskockát fél liter vízben forraljuk fel, és öntsük a húsra, majd adjuk hozzá a száraz fehérbort is. Ha van zöldséges alaplevünk kéznél, akkor mindenképp inkább azzal dolgozzunk a leveskocka helyett. Takarjuk le alufóliával az egészet, és sütőben, közepes lángon 45-50 percen át pároljuk a húst.

Ezalatt hámozzuk meg a krumplit, majd a répát is, pucoljuk meg a hagymát. A hagymát szeleteljük fel, az almát aprítsuk kisebb kockákra. A 45 perc letelte után adjuk hozzá ezeket is a húshoz, és az egészet pároljuk együtt még fél órán át. Szeleteljük fel a sajtot, majd ha lejárt a 30 perc, akkor vegyük le a fóliát, a húsról valamivel húzzuk félre a zöldségeket, majd minél egyenletesebben fedjük be az egészet sajtszeletekkel. Olvasszuk rá a sajtot, majd a végén szórjuk meg ízlés szerinti mennyiségben aprított petrezselyemmel.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A húsételeknél különösen igaz az örök bölcsesség, hogy igazán jót csak kiváló alapanyagokból készíthetünk. A marhahús változatosan elkészíthető alapanyag, mely különböző fűszerekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel is jól kombinálható, és egészséges is. A marhahús, az emberi test felépítéséhez, működéséhez fontos fehérjét tartalmaz. Egy szelet egy felnőtt ember napi fehérjeszükségletének 25-30%-át fedezi.

Egy-két hasznos tipp a marhahúshoz:

Mielőtt hozzákezdünk a marhahúst folyóvíz alatt, lehetőleg egészben mossuk meg, és csak utána szeleteljük, hogy a húsnedvek ne ázzanak ki belőle. Valamint a nyers hússzeleteket érdemes elkészítés előtt kicsit kiklopfolni, így rostjai fellazulnak, és a hús puhább lesz. Egy jól bevált konyhai trükk, hogy a hús kiklopfolásakor alá és fölé tegyen folpack fóliát, így leve nem fröccsen ki.

süti beállítások módosítása